Росія втратила 60% морського експорту нафти до Європи

08:20 13.10.2022

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 1 по 7 жовтня 2022 року зменшився проти попереднього тижневого періоду на 12,5% — до 2,94 млн барелів.

Як пише видання Порти України, про це повідомляє Bloomberg.

Росія втратила три п’ятих своїх морських продажів сирої нафти в Європі після того, як Москва ввела війська в Україну в лютому. Через вісім тижнів цей ринок майже повністю зникне, а останні санкції дуже ускладнять перенаправлення потоків в інше місце», — зазначає агентство.

Останній пакет санкцій Євросоюзу, ухвалений у відповідь на анексію частини України, включає заборону на транспортування російської сирої нафти в будь-яку точку світу танкерами судновласників ЄС — ескалація, яка може значно посилити вплив на морські потоки. Санкції також були переглянуті, щоб включити ціновий ліміт, схвалений Міністерством фінансів США, згідно з яким з 5 грудня покупці російської нафти можуть користуватися європейськими суднами, страхуванням та іншими послугами лише за умови, якщо ціна купівлі буде нижчою за визначений поріг.

Морський експорт російської нафти з чотирьох експортних регіонів

Інфографіка: bloomberg.com

Загалом протягом звітного тижня російські морські нафтові порти і термінали завантажили 28 танкерів проти 31 попереднього тижня. Розподіл відправлених танкерів за портами чотирьох експортних регіонів:

Балтійський регіон:

  • Приморськ — 8 танкерів (попереднього тижня — 10);
  • Усть-Луга — 4 (5).

Тихоокеанський регіон:

  • Козьміно — 8 (8);
  • Пригородне — 0 (1).

Чорноморський регіон:

  • Новоросійськ — 5 (5).

Арктичний регіон:

  • Мурманськ — 3 (2).

Сумарний обсяг відвантаженої нафти звітного тижневого періоду становив 20,6 млн барелів проти 23,5 млн барелів тижнем раніше.

Надходження від експортного мита звітного тижня зменшилися проти попереднього тижня на $41,6 млн — до $125 млн і досягли 15-тижневого мінімуму. Ставка експортного мита у жовтні на 15% менше, ніж у вересні, і становить $6,06 за барель, що є найнижчим показником з лютого 2021 року. У листопаді ставки мита, схоже, знову впадуть, якщо знижка на нафту Urals відносно Brent не зменшиться за останні тижні.

Аналізуючи динаміку морського експорту за допомогою чотиритижневого ковзного (рухомого) середнього показника, середньодобові постачання найбільшим клієнтам у тижневому порівнянні були такими, зокрема:

  • до Китаю — збільшилися на 9,6%, до 0,91 млн барелів на добу;
  • до Індії — зменшилися на 11,3%, до 0,71 млн барелів на добу;
  • до Туреччини — не змінилися, 0,3 млн барелів на добу;
  • до Італії — зменшилися на 33,3%, 0,2 млн барелів на добу;
  • до Нідерландів — не змінилися, 0,16 млн барелів на добу.

Обсяг відправлених нафтових вантажів танкерами, які не вказують кінцевого пункту призначення, становить 0,39 млн барелів на добу.

Постачання сирої нафти до Європи становили в середньому 630 тис. барелів на добу за чотири тижні до 7 жовтня проти 1,62 млн барелів на добу до вторгнення. Танкери, що перевозять російську нафту, тепер змушені витрачати вчетверо більше часу на кожну доставку до Індії, ніж вони раніше витрачали на доставку вантажу до Нідерландів.

Очікується, що впровадження механізму обмеження ціни посилить переговорну позицію ключових російських клієнтів Китаю, Індії та Туреччини щодо майбутніх закупівель. 

Потоки нафти до зазначених трьох країн, що заповнюють прогалину після того, як європейські покупці почали уникати російського експорту, досягли піку в червні — 2,2 млн барелів на добу. За чотири тижні до 7 жовтня цей показник знизився приблизно на 320 тис. барелів на добу.

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 24 по 30 вересня 2022 року збільшився проти попереднього тижневого періоду на 5,5% — до 3,27 млн барелів. Російські нафтові порти і термінали завантажили 31 танкер проти 29 попереднього тижня.

Ще на цю тему