Через мегаяхту путінського олігарха Гонконг може зіпсувати свою репутацію фінансового центру

09:20 11.10.2022

Гонконг може зіпсувати свою репутацію фінансового центру, якщо надасть притулок тим, хто ухиляється від санкцій. 

Як пише видання Порти України, про це заявив представник Держдепартаменту США 8 жовтня, повідомляє «Голос Америки».

Заява прозвучала після того, як влада Гонконгу заявила, що не буде вживати заходів проти мегаяхти Nord, яку пов’язують із російським мільярдером Олексієм Мордашовим.

Розкішна яхта Nord вартістю $500 млн пришвартувалася у водах Гонконгу в минулу середу, 5 жовтня. Мордашов є одним із наближених до президента Росії Володимира Путіна олігархів, які потрапили під санкції Заходу після вторгнення Москви в Україну.

У декого з них конфіскували розкішні яхти. Однак Гонконг заявив у п’ятницю, що, незважаючи на виконання санкцій ООН, він не може забезпечити дотримання санкцій, накладених «в односторонньому порядку» країнами чи блоками.

Можливе використання Гонконгу як безпечної гавані особами, які ухиляються від санкцій багатьох юрисдикцій, ще більше ставить під сумнів прозорість бізнес-середовища. Репутація Гонконгу як фінансового центру залежить від дотримання міжнародних законів і стандартів», — сказав представник Держдепартаменту США агентству AFP.

За даними MarineTraffic, станом на 14:00 понеділка, 10 жовтня, яхта Nord перебувала у водах Гонконгу.

Яхти, що належать оточенню Путіна, стали мішенями для західних союзників України, які полюють за активами осіб, які перебувають під санкціями, намагаючись покарати Москву за вторгнення в Україну.

У березні Італія заарештувала яхту Lady M, що належить Мордашову, посилаючись на санкції ЄС.

Яхта Nord, яка може похвалитися двома вертолітними майданчиками, кінотеатром і понад десятком розкішних кают, у червні змінила прапор з Кайманових островів на російський. Судно стояло на якорі у східному російському порту Владивосток перед тим, як відправитися в Гонконг.
 

Ще на цю тему