Прем’єр Греції відповів на випади Ердогана, який де-факто погрожував Афінам силою

18:20 07.10.2022

Прем’єр Греції Кіріакос Міцотакіс відповів на заяви президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана цього тижня, у яких він фактично пригрозив Греції застосуванням сили- відкинувши звинувачення у провокаціях і запевнивши, що Афіни налаштовані вирішувати суперечки через діалог. 

Про це повідомляє Європейська правда

4 жовтня Ердоган у публічному виступі в Туреччині закликав Грецію "не заходити надто далеко" та сказав, що "окупація" Афінами Егейського моря "не зв’язує руки" Анкарі. 

"Коли настане час, ми зробимо те, що необхідно… Ми можемо несподівано з’явитись однієї ночі", - сказав президент Туреччини, як цитує його Anadolu. У Греції сприйняли заяву Ердогана як погрози силою.

На першому саміті нового формату європейської співпраці у Празі 6 жовтня, де були лідери обох країн, вони "жодного разу не обмінялись поглядами" і на вечері сиділи за окремими столами, зазначає Kathimerini. У своїй промові опісля Ердоган вдався до нових випадів на адресу Греції, заявивши, що з Афінами "немає про що розмовляти" і звинуватив Грецію у "побудові політики на брехні". Він також сказав, що Афіни "зрозуміли" його попередження.  

Прем’єр Кіріакос Міцотакіс наступного дня прокоментував заяви Ердогана. 

"Це була першокласна нагода для усіх моїх колег, які не дуже добре знають цю тему, побачити, хто є провокатором і підвищує голос, а яка країна впевнено відстоює свої права… Немає сенсу звинувачувати Грецію у нагнітанні напруги в Егейському морі, коли Туреччина навіть піднімає питання про суверенітет островів", - сказав він.  

Міцотакіс наголосив, що Греція залишається відкритою до діалогу з Туреччиною. "Ми переконані, що міжнародне право на нашому боці", - додав він. 

У Греції й Туреччини, які обидві є членами НАТО, довгий список претензій один до одного, включно з морськими кордонами, правами на польоти, розмежуванням континентального шельфу і розділеним островом Кіпр.

Туреччина звинувачує Грецію в розміщенні озброєння на островах Егейського моря, які за міжнародним правом мають бути демілітаризовані, і її також турбує зростаюче співробітництво Греції в галузі оборони зі США і Францією.

В останні тижні Анкара звинувачувала Афіни в кількох інцидентах, пов'язаних із дією її авіації в регіоні Середземного моря. Це дало турецькому президенту Реджепу Таїпу Ердогану назвати дії Греції "ворожими".

Раніше речник зовнішньополітичної служби ЄС оприлюднив заяву, у якій закликав Ердогана припинити агресивну риторику на адресу Греції.
 

Ще на цю тему