«Міжнародне рейдерство»: Зеленський обговорив з главою МАГАТЕ спробу РФ привласнити ЗАЕС 

09:40 07.10.2022

Президент України Володимир Зеленський 6 жовтня провів зустріч з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаелем Ґроссі.

Як повідомляє пресслужба президента, Зеленський зазначив, що рішення Кремля про передачу Запорізької АЕС у федеральну власність Росії має бути засуджене з боку МАГАТЕ, адже це фактично міжнародне рейдерство, пише Радіо Свобода.

«Ми дуже чекали на жорстку заяву МАГАТЕ щодо цього. Суспільство дуже чекає на це засудження. У моєму особистому розумінні це – рейдерство», – наголосив він.

Володимир Зеленський вкотре наголосив, що єдиною можливістю гарантувати радіаційну безпеку станції, України та Європи є повна демілітаризація території ЗАЕС, на якій, за словами президента, перебувають до 500 російських військових.

За повідомленням, Рафаель Ґроссі зі свого боку наголосив, що рішення Москви про передачу Запорізької АЕС у власність Росії є порушенням міжнародного права, а щодо всіх питань, пов’язаних зі станцією, МАГАТЕ контактуватиме виключно з Україною.

«Я повторив, що МАГАТЕ й надалі керуватиметься міжнародним законодавством. Ми досягли прогресу у створенні зони ядерної безпеки та захисту на Запорізькій АЕС. Я незабаром повернуся до Києва, щоб продовжити цей важливий обмін думками», – написав Рафаель Ґроссі у своєму твіттері за підсумками розмови з Зеленським.

Після візиту до України гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії має відвідати Росію для переговорів щодо Запорізької атомної електростанції.
 

Ще на цю тему