У Швеції знайшли докази, що підтверджують диверсію на «Північних потоках»

08:20 07.10.2022

У Швеції закінчили перевірку за фактом вибухів на газопроводах «Північний потік-1» та «Північний потік-2». 

Перевірка додала доказів на користь версії про серйозну диверсію на об’єктах, повідомляє Служба державної безпеки Швеції (SÄPO), пище ZN.UA.

«Після огляду місця злочину можемо констатувати, що на Nord Stream 1 і 2 у виключній економічній зоні Швеції сталися вибухи, які завдали значної шкоди газопроводам. Служба держбезпеки оцінює інцидент у Балтійському морі як дуже серйозний», - йдеться у повідомленні.

На думку фахівців, це була «дуже добре скоординована» операція.

На місці події провели вилучення, які будуть досліджені та проаналізовані. Після завершення огляду місця події прокурор Матс Люнгквіст зняв оточення навколо цієї зони. На наступних етапах розслідування має бути визначено коло підозрюваних у диверсії.

Служба державної безпеки проводить розслідування за підтримки берегової охорони, поліції та ЗС Швеції.

Підриви на газопроводах грають на руку влаштованому Росією газовому шантажу Європи. РФ вже запропонувала постачати газ вцілілою ниткою «Північного потоку-2». Масштабний проєкт «Газпрому» з посилення залежності європейських споживачів від російського газу не був введений в експлуатацію через санкції проти агресора.

Водночас позиція західних лідерів у переважній більшості залишається незмінною: швидке та ефективне розслідування диверсії на газопроводах і пошук інших, надійніших постачальників газу.

Нагадаємо, 26 вересня відбулася найбільша диверсія в історії газотранспортних систем світу. У Балтійському морі з невеликими інтервалами виявлені пошкодження на трьох із чотирьох нитках обох «північних потоків».
 

Ще на цю тему