Залізничне сполучення Молдови з Ізмаїлом в обхід Придністров’я досі не запрацювало

13:20 06.10.2022

Залізнична ділянка Березине—Басарабяска на кордоні Одеської області й Молдови, яка була відновлена і підготовлена для руху вантажних поїздів наприкінці серпня, через півтора місяці після офіційного запуску так і не запрацювала.

Как пишут Порты Украины про це повідомляє Rail.Insider.

Причиною цього називають відсутність на прикордонному переході митних пунктів пропуску.

Пункт пропуску держкордону поки не відкритий, ми працюємо над цим разом з прикордонниками та митниками”, — заявив керівник Молдовської залізниці Олег Тофілат в інтерв’ю виданню Newsmaker.

За його словами, щоб ділянка запрацювала, влади обох країн мають внести зміни до Угоди між урядами України та Молдови про пункти пропуску через митний кордон, оснастити їх та скоординувати технологічні схеми проведення контролю. При цьому залізниця Молдови взяла на себе зобов’язання щодо технічного оснащення пункту пропуску: огородження, освітлення, відеозйомка.

В свою чергу, заступник директора департаменту комерційної роботи «Укрзалізниці» Валерій Ткачов повідомив, що 3 жовтня відбулася нарада щодо організації вантажного руху між Україною та Молдовою через прикордонний перехід Серпневе—Басарабяска із залученням представників Міністерства інфраструктури, Міністерства закордонних справ, Прикордонної та Митної служби, залізниць Молдови та України.

На нараді прийнято рішення домовилися організувати пункт спільного контролю на станції Басарабяска у Молдові. Також сторони узгодили організацію безперервного пропуску поїздів на ділянці Етулія—Рені—Джурджулешти.

Наразі триває процес оформлення досягнутих домовленостей.

Наприкінці серпня Україна та Молдова офіційно відкрили повністю оновлену залізничну ділянку Березине—Басарабяска. Відновлення ділянки дозволить Молдові експортувати та імпортувати товари через порт Ізмаїл, зменшуючи затори в порту Рені. Водночас Україна зможе експортувати товари до Молдови та країн Євросоюзу.

За прогнозом МІУ, оновленою ділянкою будуть перевозитися щорічно до 10 млн тонн вантажів в напрямку українських портів на Дунаї.

Ще на цю тему