Естонія повідомляє про "зникнення" з кордону близько тисячі українців, які чекали на виїзд з РФ

09:20 06.10.2022

В Естонії заявили про "зникнення" з російського боку кордону близько тисячі людей, скоріш за все - українців, що намагаються через територію РФ виїхати з окупації, які до того очікували у гігантській черзі на перетин кордону.

Про це повідомляє ERR, цитуючи міністра внутрішніх справ Лаурі Ляенеметса, пише "Європейська правда". 

"Раніше на кордоні очікували трохи більше тисячі осіб, а зараз їх там немає - їх посадили у вантажівки і кудись повезли. Ми не знаємо, куди їх забрали. Департамент поліції та прикордонників працює над отриманням цієї інформації", - розповів міністр у радіоефірі. 

Представник прикордонної служби Петер Маран припустив, що людям могли запропонувати прихисток, щоб вони не чекали просто неба - оскільки надходила інформація, що з російського боку кордону є волонтери, які допомагають тим, хто чекає у черзі. "Проте почекаємо, доки у нас з’явиться більше інформації", - сказав він.

Лаурі Ляенеметс зазначив, що прикордонники з безпілотників спостерігають за ситуацією і стежать, чи в РФ не спробують спрямувати людей у прикордонну зелену смугу і підштовхувати до перетину кордону в такому форматі, як режим Лукашенка - мігрантів з Африки та Близького Сходу у 2021 році. 

За його словами, Естонія готова до такого сценарію і в будь-якому разі не може допустити незаконного перетину кордону. За його словами, поза пунктом пропуску людей не будуть пропускати, і в такому випадку їх будуть або спрямовувати КПП, або на місці організують тимчасовий пункт пропуску. 

Міністр зазначив, що якщо РФ вирішить масово підштовхувати людей до незаконного перетину кордону, Естонія не може за замовчуванням вважати усіх їх українцями, що рятуються від війни, оскільки у натовпі можуть бути також громадяни РФ та заслані російські агенти. 

За його словами, Естонія тримає зв’язок з українським посольством, щоб перевіряти біографії українців і з'ясовувати, чи є вони тими, за кого себе видають. Через те, що багато людей з зони бойових дій могли зовсім втратити документи, естонські прикордонники приймають навіть копії українських паспортів. 

Останнім часом з російського боку кордону очікували понад тисяча людей, переважно українців. За даними естонських прикордонників, з 21 вересня в Естонію в'їхали 7372 українці. Повільність у переході кордону прикордонники пояснюють діями російської сторони. Через це тисячі людей змушені по кілька днів чекати в чергах просто неба. Схожа ситуація спостерігається і на кордоні РФ з Латвією.

Теми:

Ще на цю тему