Путінська яхта Graceful отримала нову назву – Косатка

10:20 05.10.2022

Яхту Graceful, яку пов'язують із російським диктатором Володимиром Путіним, наприкінці вересня помітили біля берегів Естонії. Судно вийшло з Калінінграда в супроводі корабля берегової охорони РФ і рухалося в сторону Санкт-Петербурга.

Про це пише Forbes. За інформацією журналу, судно тепер має нову назву – "Косатка", повідомляє ЛІГА. Бізнес.

Перед війною яхта Путіна пройшла п'ятимісячний ремонт на корабельні Blohm+Voss, яка її побудувала, а 7 лютого, за 17 днів до російського вторгнення, вирушила з порту Гамбурга до Калінінграда. Там вона була до останнього часу.

Коли саме яхта вийшла з Калінінграда чи змінила назву, невідомо. Транспондер судна відключено щонайменше з 30 серпня.

У червні Graceful потрапила під американські санкції разом із трьома іншими яхтами, які пов'язують з Путіним – Olympia, Shellest і Nega. Також йому приписують володіння яхтами "Чайка" і Scheherazade.

Остання – найбільша – стоїть під арештом в Італії. Решта зараз знаходяться в Росії: Olympia востаннє бачили на Ладозькому озері біля Санкт-Петербурга у липні 2021 року, "Чайку" – в Сочі 29 березня 2021 року, Shellest – біля Геленджика 13 вересня, а Nega – на Ладозькому озері 14 серпня.

За оцінкою VesselsValue, яхта "Косатка" коштує близько $119 млн. Вона має критий басейн, який може перетворюватися на театр і танцювальний майданчик, вертолітний майданчик і люкси для 12 гостей. Яхта належить компанії "Аргумент", яка у минулому отримала кредит від менеджменту структур, що брали участь у будівництві палацу Путіна в Геленджику.

У серпні 2022 року першу заарештовану супер'яхту російського олігарха продали за $37,5 млн.

Влітку Bloomberg писав, що яхтам російських олігархів, проти яких західні країни ввели санкції через війну, не вистачає гаваней, у яких вони могли б сховатися від арешту.
 

Ще на цю тему