"Газпром" погрожує припинити постачання газу Молдові 20 жовтня

20:00 04.10.2022

Російський монополіст "Газпром" заявив, що може повністю припинити постачання газу Молдові, якщо Moldovagaz до 20 жовтня не виплатить необхідну суму за постачання.

Про це йдеться в заяві компанії в телеграм-каналі, пише "Європейська правда.

Також російський концерн попередив, що може "в будь-який момент" розірвати контракт із молдовською компанією "через грубе порушення термінів" укладення угоди про історичну заборгованість Moldovagaz.

"Газпром" пояснив, що поставить газ у Молдову в жовтні лише в обсязі 5,7 млн куб. м, звинувативши український "Нафтогаз" в тому, що він відмовляється надавати "Газпрому" послугу з транспортування газу в повному обсязі.

Водночас "Газпром" заявив, що "завжди з розумінням ставився до прохань молдовської сторони" про відтермінування виплат і аудиту.

Але "залишає за собою право" припинити постачання і розірвати контракт із молдавською компанією.

Раніше повідомлялося, що молдовська державна компанія Energocom тепер може купувати та продавати газ на ринку Румунії. 

Молдова заявляла, що "Газпром" може припинити подачу газу з 1 жовтня, якщо не буде виконана одна з умов контракту - завершення аудиту накопиченої заборгованості за постачання, яка оцінюється в 709 мільйонів доларів. Молдовська влада заявила, що визнає борг, лише якщо його підтвердить незалежний аудит, що наразі не був проведений.

Кишинів та Москва домовились про аудит заборгованості у жовтні минулого року, коли у Молдові діяв режим надзвичайного стану через недостатні обсяги поставок газу від "Газпрому".

Теми:

Ще на цю тему