ЄС розглядає заборону на морські перевезення російської нафти в рамках обмеження ціни - Bloomberg

14:20 29.09.2022

Євросоюз розглядає можливість додати обмеження на морські перевезення до нафтового ембарго в рамках механізму обмеження ціни на російську нафту. 

Про це повідомляє Bloomberg, пише видання Порти України.

«Заборона на відвантаження заборонить суднам ЄС транспортувати російську нафту, продану понад узгоджену порогову ціну», — вказує агентство.

Нинішні нафтові санкції ЄС, узгоджені у червні, включають ембарго на російську морську нафту, заборону на надання послуг страхування, посередництва та фінансування, необхідних для транспортування нафти по всьому світу. Обмеження також містять винятки щодо постачань нафти трубопроводами.

Судноплавство було виключено з попереднього пакету після тиску з боку судноплавних країн, включаючи Грецію та Кіпр. Таким чином, судна, які не покладаються на послуги ЄС, теоретично можуть продовжувати транспортувати російську нафту за межі блоку.

За інформацією поінформованого джерела, включення доставки буде необхідне, щоб уникнути будь-яких потенційних лазівок і узгодити ціновий поріг з країнами G7. Судна, керовані Грецією, продовжували транспортувати російське вугілля до країн, що не входять до ЄС, навіть після того, як набули чинності санкції блоку щодо цього товару.

ЄС повинен буде змінити свої попередні санкції, щоб дозволити продовжувати доставку та надавати послуги в рамках узгодженого цінового ліміту. Щоб ці зміни відбулися, потрібна підтримка всіх 27 держав-членів блоку. Інші члени G7, включаючи Велику Британію, в якій зосереджено значний сегмент страхової галузі, застосують подібні заходи.

Деякі деталі потребують доопрацювання, зокрема, яку ціну збираються встановити союзники. Раніше прийняті обмеження ЄС щодо російської нафти набувають чинності 5 грудня, але можуть вплинути на фізичну торгівлю задовго до цього через те, що потрібен час для найму суден і доставки вантажів до місця призначення.

Країни ЄС, які отримали винятки щодо нафти, отриманої через трубопроводи, ймовірно, захочуть гарантувати, що вони залишаться недоторканими, тоді як країни, які імпортують морем, можуть висловити занепокоєння щодо нерівних умов гри. Судноплавні країни також можуть шукати шляхи захисту свого бізнесу.

«Залишається незрозумілим, наскільки ефективним буде режим обмеження ціни, особливо тому, що деякі з найбільших покупців Росії, включаючи Китай та Індію, не погодилися приєднатися. Офіційні особи США стверджують, що обмеження ціни може спрацювати, навіть якщо багато покупців офіційно не приєднаються до коаліції, оскільки вони все одно можуть використовувати систему для впливу на контрактні переговори з Москвою, щоб досягти нижчих цін», — зауважує агентство.

На початку вересня міністри G7 досягли попередніх домовленостей щодо обмеження ціни на російську нафту. Як очікується, механізм дозволить тримати світові ціни на нафту під контролем і одночасно вдарить по доходах Москви.
 

Ще на цю тему