Витік газу з «Північних потоків» вже завдав клімату незмірних збитків – німецькі екологи

12:20 29.09.2022

Німецьке федеральне агентство з навколишнього середовища висловило занепокоєння витоками метану з пошкоджених газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2» у Балтійському морі. 

За підрахунками відомства, витоки призведуть до викиду в атмосферу 300 тисяч тонн метану, що відповідає приблизно одному відсотку загального річного обсягу викидів Німеччини в еквіваленті CO₂. Про це повідомляє ZN.UA з посиланням на Bild.

Природоохоронна організація Deutsche Umwelthilfe закликала операторів газопроводів негайно відкачати решту газу з усіх ліній у Балтійському морі.

«Виток – це подія неймовірних масштабів», – заявив керуючий директор організації Саша Мюллер-Креннер, додавши, що клімату «вже завдано незмірної шкоди».

Аварія на газопроводах у Балтійському морі, за словами аналітика Сергія Вакуленка, якого цитує Bild, це безпрецедентний випадок.

«Подібні аварії вкрай рідкісні. У звітах, які компанії Nord Stream і Nord Stream2 подавали датському, німецькому, шведському регуляторам, вказується ймовірність подібних подій приблизно один раз на 10 тисяч років. Справді, це дуже рідко. Були випадки, коли якорями кораблів ушкоджували трубопроводи, але це були вм'ятини. Тобто випадків розриву трубопроводів – особливо таких великих – не було», – сказав Сергій Вакуленко.
 

Ще на цю тему