Франція готова сприяти переговорам між Вірменією і Азербайджаном

12:00 29.09.2022

Франція готова сприяти переговорам між Вірменію і Азербайджаном для врегулювання двостороннього конфлікту.

Як передає Укрінформ, про це заявив президент Франції Еммануель Макрон під час розмови з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим після того, як напередодні у Єлисейському палаці прийняв прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашіняна, повідомляє офіс французького президента.

Зазначається, що Макрон повторив своєму азербайджанському колезі заклик повернутися до дотримання режиму припинення вогню та утримувати сили на вихідних позиціях, в той час як зіткнення останніх днів спричинили багато жертв. Він також нагадав про свою вимогу поважати територіальну цілісність Вірменії.

«Глава держави сказав президенту Алієву про готовність прем'єр-міністра Пашиняна продовжувати переговори з усіх невирішених питань, а також про готовність Франції сприяти цьому», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляло видання, 27 вересня міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню після зустрічі зі своїм вірменським колегою зазначив, що Франція направить делегацію до Вірменії для оцінки ситуації на кордоні з Азербайджаном.

У ніч проти 13 вересня на кордоні між Вірменією та Азербайджаном спалахнула інтенсивна перестрілка. За кілька днів у сутичках загинули понад 170 військових з обох сторін.

Єреван заявив про «широкомасштабні провокації азербайджанської сторони». Своєю чергою влада Азербайджану наголосила, що обстріл є «відповіддю на провокацію та диверсію з боку Вірменії».

Міністерство закордонних справ України закликало Азербайджан та Вірменію до політико-дипломатичного врегулювання конфлікту.
 

Ще на цю тему