За розслідування інциденту на Nord Stream взялася поліція безпеки Швеції 

08:20 29.09.2022

Поліція безпеки Швеції взяла на себе попереднє розслідування поліцейського управління щодо інциденту на Nord Stream. 

Про це повідомляє державна служба безпеки королівства Швеції, пише ZN.UA.

Зазначається, що злочин кваліфікований як грубий саботаж.

"Поліція безпеки бере на себе розслідування, тому що це може бути серйозним злочином, який може бути хоча б частково спрямований проти інтересів Швеції. Не виключено і те, що за цим стоїть іноземна сила", - йдеться у повідомленні.

Раніше данські фахівці повідомили, що зможуть розпочати розслідування не раніше ніж за тиждень-два.

Служби безпеки Німеччини побоюються, що «Північний потік-1» назавжди стане непридатним для використання після великих витоків із «Північного потоку-1» та «Північного потоку-2» до Балтійського моря.

Якщо протікання на двох нитках газопроводу «Північний потік-1» не буде оперативно усунуто, великі об'єми солоної води потраплять у трубопроводи та викличуть корозію.

Європейський Союз пообіцяв «тверду та згуртовану відповідь» на «саботаж».

Блок вважає, що витік із двох підводних газопроводів Росія-Німеччина цього тижня «не є збігом», і вказує на те, що вони були «навмисною дією», заявив голова зовнішньополітичного відомства блоку Жозеп Боррель.

«Будь-яке навмисне порушення європейської енергетичної інфраструктури є абсолютно неприйнятним і буде зустрінуте рішучою та єдиною відповіддю», — попередив він у своїй заяві.

У ніч на 26 вересня стався витік на одній із ниток магістралі "Північний потік 2". Це сталося у данській винятковій економічній зоні на південний схід від Борнхольму. Також витік газу зафіксований з обох ниток першого "Північного потоку" на північний схід від Борнхольма.
 

Ще на цю тему