Ера енергетичного суверенітету: у Польщі відкрили новий газопровід

20:40 27.09.2022

У вівторок, 27 вересня, у Західно-Поморському воєводстві Польщі відбулася церемонія відкриття газопроводу Baltic Pipe, який показує, що Варшава остаточно відмовляється від російського газу.

Про це повідомляє Польське агентство преси, пише Апостроф.

У відкритті взяли участь прем'єр Польщі Матеуш Моравецький, президент Польщі Анджей Дуда, глава уряду Данії Метте Фредеріксен, міністр нафти та енергетики Норвегії Терьє Асланд та голова Генерального директорату ЄС з енергетики Юль Йоргенсен.

"Сьогодні можна з повною впевненістю сказати, що епоха домінування Росії в газовій сфері закінчується. Епоха, позначена шантажем, погрозами та здирством", - заявив Моравецький.

За його словами, сьогодні починається нова ера. "Ера енергетичного суверенітету, енергетичної свободи та підвищеної безпеки - енергетичної, але також безпеки у ширшому розумінні цього слова", - додав прем'єр.

Він пояснив, що Baltic Pipe - це протилежність до того, що служило військовим планам Путіна, тобто протилежність газопроводам Nord Stream I та Nord Stream II.

Нагадаємо, в вересні Польща завершила будівництво судноплавного коридору, який з'єднав Віслинську затоку з Балтійським морем. Таким чином Варшава позбавилася потреби використовувати територіальні води Росії.

Ще на цю тему