Нова Зеландія посилила санкції проти Росії

17:40 27.09.2022

Проти 19 нових представників найближчого оточення президента РФ Владіміра Путіна Нова Зеландя застосцє фінансові санкції та обмеження щодо подорожей у рамках скоординованої глобальної відповіді на агресію Росії.

Про це оголосила міністр закордонних справ Нової Зеландії Наная Махута, пише ZN.UA з посиланням на The Canberra Times. 

Нова Зеландія з початку війни запровадила санкції проти близько тисячі осіб.

Міністр оборони Нової Зеландії Піні Енаре заявив, що країна готова надати подальшу військову допомогу, якщо потреби України відповідатимуть її запасам.

Зокрема, відповідаючи на запитання про те, чи розглядала Нова Зеландія подальшу військову підтримку України, Енаре зазначив, що наразі запити не збігаються «за нашою поточною оцінкою та відповідно до запитів на зустрічах донорів, у яких я брав участь».

«Вони звернулися з проханням про HIMARS, системи оборони «земля-повітря», а також системи оборони «земля-море», – заявив він.

На сьогодні Нова Зеландія надіслала в Україну 1 066 бронежилетів, 473 шоломи, 571 камуфляжний жилет і ремінь.

Веллінгтон домовився про виділення 21,1 мільйона новозеландських доларів на військове фінансування, 8 мільйонів новозеландських доларів на гуманітарну підтримку та 2,3 мільйона новозеландських доларів на юридичну та адміністративну підтримку Міжнародного кримінального суду та офісу Верховного комісара з прав людини.

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн заявила, що її країна прагне продовжувати підтримувати Україну, але це супроводжується практичними та матеріально-технічними обмеженнями.

«Україна чітко дала зрозуміти, що найважливіші дії, які ми можемо зробити, щоб допомогти, — це наші санкції та підтримка її у війні, як ми і продовжуємо робити», — сказала вона.

Ардерн також зустрілася з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем у Нью-Йорку минулого тижня під час Генасамблеї ООН.

Допомогу України широко підтримують і опозиційні партії країни. Лідер опозиції Кріс Луксон заявив, що країна повинна вислати російського посла.

«Висилання посла дає правильний сигнал, враховуючи, що ми далеко за межами дипломатії. Здається неприйнятним мати тут посла РФ, поки в Україні відбуваються ці звірства», — сказав він.

Ардерн відмовилася від такого кроку, заявивши, що це «одна з найменш значущих дій», які можна зробити.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему