Документів про дозвіл на виїзд чекають понад 6 тисяч українських. моряків

16:00 27.09.2022

Близько 8 тисяч українських моряків звернулися по документи для виїзду за кордон для роботи, проте через відсутність порядку видачі військово-облікових документів перетин ними кордону гальмується. 

Про це заявив начальник Чорноморського міжрегіонального управління Адміністрації судноплавства Олександр Заборський, повідомляє видання Порти України з посиланням на прес-службу Одеської обласної військової адміністрації.

На сьогодні до нас подали заявки близько 8 тисяч осіб. Підтвердження від Адміністрації судноплавства, які є необхідними для виїзду моряків на роботу, вже отримали 1,8 тис. осіб. Але військово-облікові документи, порядок та методика, з відповідними відмітками районних та міських територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки і досі не затверджені. Що власне і гальмує процес перетину державного кордону та виїзд моряків на роботу на суднах у складі екіпажів суден”, — сказав Заборський на нараді в Одеській ОВА у понеділок, 26 вересня.

За підсумками наради Одеська ОВА готує звернення до Генштабу ЗСУ щодо термінової необхідності затвердження порядку видачі морякам дозволу на виїзд з місця проживання. Зазначається, що найближчим часом буде надано додаткові роз’яснення щодо процедури, порядку і строків отримання необхідних дозволів для перетину державного кордону моряками.

Окрім цього, надано доручення Чорноморському міжрегіональному управлінню Адміністрації судноплавства, Одеському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки і Південному регіональному управлінню Державної прикордонної служби забезпечити прискорення процедур отримання необхідних копій, погоджень та дозволів, які передбачені постановою Кабінету міністрів від 27.01.1995 №57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» (зі змінами) та необхідні для виїзду моряків на роботу за кордон.

На початку вересня Кабмін ухвалив постанову №992 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України», яка дозволяє виїзд деяким групам моряків за кордон в період воєнного стану.

Наприкінці серпня Кабмін підтримав ініційовану Міністерством інфраструктури постанову «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України», яка дозволяє виїзд деяким групам моряків за кордон в період воєнного стану.

Україна — один зі світових лідерів за загальною кількістю моряків, які постійно працюють в світовому торговельному судноплавстві. Орієнтовна чисельність українських моряків за кількістю виданих в Україні кваліфікаційних документів моряків становить 150 тис. осіб. За даними The Seafarer Workforce Report 2021, у світовому торговельному мореплавстві число постійно працюючих українських моряків становить 76 441, у тому числі офіцерів — 47 058.
 

Ще на цю тему