За тиждень до виборів у Болгарії найбільш популярною виявилась партія експрем’єра Борисова

14:20 27.09.2022

На позачергових парламентських виборах у Болгарії, які відбудуться вже цієї неділі, прохідний бар’єр можуть подолати шість партій.

Як повідомляє Європейська правда, про це свідчать результати опитування агенції Market Links, здійсненого на замовлення телеканалу bTV.

На першому місці з 23,7% опинився блок, що складається з партій "Громадянський рух за розвиток Болгарії" (ГЕРБ) колишнього багаторічного прем’єр-міністра Бойко Борисова і Союз демократичних сил (СДС).

Партія "Продовжуємо зміни" іншого експрем’єра Кирила Петкова, відставка якого і спричинила дострокові вибори в Болгарії, набирає 16,9% і має опинитися на другому місці.

Далі йде турецька етнічна партія "Рух за права і свободи", що тяжіє до співпраці з ГЕРБ, із часткою голосів 12,3%. "Болгарська соціалістична партія", яка була в останній урядовій коаліції, отримує 9,9% голосів.

На п’ятому місці – проросійська партія "Відродження" Костадіна Костадінова, яка претендує на 9,9% голосів виборців. Зрештою, останньою прохідний бар’єр має подолати партія "Демократична Болгарія" з результатом 7,8% – вона також була в останній коаліції.

Згідно з опитуванням, нижче 4-відсоткового бар'єру залишаються популістська "Є такий народ" Славі Трифонова (3,9%), "Болгарський підйом" Стефана Янева, колишнього міністра оборони, що пішов у відставку після того, як назвав війну РФ проти України "операцією" (2,5%).

Невисокою підтримкою користується і рух "Вставай, Болгаріє" Майї Манолової (2,5%), який постав із масштабних антиурядових акцій 2020 року.

В опитуванні взяли участь 1024 респонденти старше 18 років протягом 17-23 вересня методом особистого інтерв'ю та онлайн-опитування.

Президент Болгарії Румен Радев визначив 2 жовтня як дату четвертих парламентських виборів у країні менш ніж за два роки після розвалу в червні коаліційного уряду прем'єр-міністра-реформатора Кирила Петкова.

Політична криза в Болгарії почалася у червні, коли популістська партія "Є такий народ" вийшла з чотирипартійної правлячої коаліції. Опозиційна партія ГЕРБ на чолі з колишнім прем'єр-міністром Бойком Борисовим ініціювала вотум недовіри, і уряд Кирила Петкова було відправлено у відставку.
 

Ще на цю тему