Ексглава МЗС Болгарії розкритикував позицію країни щодо вторгнення РФ

15:00 27.09.2022

Колишній міністр закордонних справ Болгарії Івайло Калфін вважає, що в умовах, коли Росія прагне анексувати ще більше території України, його держава не може зберігати нейтральну позицію.

Як повідомляє Європейська правда, таку думку він висловив в інтерв’ю болгарському національному радіо BNR.

За словами Калфіна, в Болгарії та інших країнах ЄС з’являються думки, що потрібно припинити допомагати Україні й таким чином швидко закінчити війну, але "це означає, що РФ швидко досягне своїх цілей".

"Очевидно, ідея Путіна полягає в розширенні території Росії. Не думаю, що існує варіант, за якого це може бути прийнятним. І тут Болгарія не повинна більше бути нейтральною. Коли йдеться про збереження територіальної цілісності, взагалі не має бути сумніву в тому, що Болгарія приймає цей принцип міжнародних відносин", – сказав ексглава МЗС.

Він пояснив, що йдеться не про пряму участь Болгарії в українсько-російській війні, як це представляє російська пропаганда.

"Ми не є частиною російсько-українського конфлікту. Путін, побачивши, що він не зможе легко впоратися з Україною, вже сказав, що він воює з НАТО, із Заходом. Росія поставила НАТО своїм уявним ворогом в Україні, що не так", – пояснив він.

На думку Калфіна, Росія вже втратила значний вплив на міжнародні відносини.

"Одна з проблем полягає в тому, що Росія – постійний член Ради Безпеки ООН. Це найбільш авторитетна організація, яка повинна говорити про такі питання, зокрема й про збереження територіальної цілісності. Своєю поведінкою Росія ліквідує цю функцію Радбезу, він більше не може діяти ефективно", – вважає колишній болгарський міністр.

Івайло Калфін очолював МЗС Болгарії у 2005-2009 роках, а зараз є виконавчим директором Європейського фонду за покращення умов життя і праці (Eurofond).

Як відомо, вже колишній болгарський уряд на чолі з Кирилом Петковим з початку повномасштабного вторгнення Росії оголосив про повну підтримку України. Публічно він заявляв, що не передаватиме Києву зброю, але пізніше стало відомо, що це все ж відбувалося.
 

Ще на цю тему