NYT: путін активно бере участь у воєнній стратегії щодо війни в Україні та заборонив відступ військ рф з Херсона

14:30 24.09.2022

російський диктатор володимир путін все активніше бере участь у стратегічному плануванні війни в Україні, зокрема відхилив прохання своїх командирів відвести війська з Херсона.

Про це виданню The New York Times повідомили американські посадовці, знайомі зі звітами розвідки, пише УНН.

Деталі

Зазначається, що відхід із Херсона дозволив би російським військовим організовано відступити через Дніпро, зберігши техніку та врятувавши життя солдатів. Наразі вони здебільшого відрізані від своїх ліній постачання, і, ймовірно, вважають, що можуть залишитися в безвиході проти українських сил. Саме тому, відмова диктатора призвела до зниження морального духу серед військ рф, пише NYT. 

Такий відступ, зазначають журналісти, був би "ще одним принизливим публічним визнанням" невдач путіна у війні та приніс би Україні другу велику перемогу за місяць. За словами джерел, диктатор бере на себе все більшу роль у війні, що створило напругу серед військового керівництва рф. Утім, як відзначається, путін дослухався до прохань командування та оголосив мобілізацію цивільних осіб.

Розбіжності щодо Херсона є "лише останніми між путіним і його вищим командуванням". За словами американських чиновників, старші російські офіцери неодноразово ставили під сумнів перші плани війни, зокрема початковий етап, який передбачав швидкий удар по Києву. Вони додають, що на думку російських офіцерів, їхня армія мала недостатню кількість військ і зброї.

Ці занепокоєння виправдалися, і після поразки окупантів під Києвом путін послабив контроль над військовим плануванням. Джерела інформують, що тоді він дозволив старшим генералам створити нову стратегію, зосереджену на масованих артилерійських обстрілах, що фактично стало "жорстокою війною на виснаження".

Наразі у росії зростає незгода через оголошення "часткової мобілізації", а чоловіки призовного віку тікають з країни. Джерела вказують, що російський президент переконаний, що чергова перемога України ще більше підірве популярність війни, чим він не може ризикувати. Американські посадовці резюмують, що думки військового командування рф щодо наказів диктатора розділилися: деякі пропонують "категорично відмовитися" від директив путіна, перш ніж українські військові прорвуть їх лінії фронту, решта планують виконувати поставлені завдання.

Теми:

Ще на цю тему