Новий пакет санкцій ЄС буде націлений на IT-сектор та предмети розкоші - ЗМІ

09:00 24.09.2022

Восьмий пакет санкцій Євросоюзу проти рф, який готується у відповідь на "часткову мобілізацію" та псевдореферендуми, буде націлений на російський IT-сектор, сферу кібербезпеки та інформаційні технології, а також на предмети розкоші.

Про це інформує УНН, посилаючись на The Financial Times.

Деталі

Восьмий пакет санкції ЄС проти росії має бути офіційно представлений після зустрічей між офіційними особами Європейської комісії та представниками держав-членів, які розпочалися в п’ятницю, 16 вересня. За словами чиновників, він міститиме обмеження цін на російську нафту, додаткові списки осіб, які потрапили під санкції, і заходи, спрямовані на російський ІТ-сектор, кібербезпеку та програмне забезпечення. Також обговорюється можливість введення додаткового експортного контролю "цивільної продукції".

Повідомляється, що остання спроба ЄС прийняти великий пакет санкцій у травні зіткнулася з осудом громадськості та внутрішньою боротьбою між державами-членами, оскільки деякі країни на чолі з Угорщиною виступили проти нафтового ембарго росії, поки не буде надано виняток, який дозволить їхнім нафтопереробним заводам продовжувати імпорт.

Попри ці внутрішні суперечки, зазначають дипломати в Брюсселі, Будапешт досі підтримував усі раунди обмежень проти Москви і додають, що восьмий пакет санкцій, ймовірно, матиме значно менший вплив на економіку Угорщини, ніж нафтове ембарго.

 

Водночас Польща та країни Балтії закликають до більш жорстких обмежень проти рф. Зокрема, вони виступають за відключення більшої кількості російських банків від міжнародної системи SWIFT і заборону на імпорт алмазів. Країни вимагають ввести ці обмеження, включаючи санкції на доступ інформаційних та інших послуг в ІТ-сфері, не тільки проти Москви, але і проти Мінська.

Але чиновники применшили перспективу угоди через деякі з більш амбітних ідей, оскільки деякі країни стверджують, що існуючі санкції потребують більше часу, щоб запрацювати. Для їх впровадження потрібна одностайна згода ЄС, підсумували вони.

Нагадаємо

Брюссель уже запровадив 7 пакетів санкцій проти росії. Очікується, що нові обмеження проти країни-агресора можуть бути схвалені на зустрічі лідерів держав Європейського Союзу в Празі 6-7 жовтня.

Теми:

Ще на цю тему