Олігарх з рф поставляв сталь для ядерної зброї Росії та досі не потрапив під санкції

21:00 23.09.2022

Російська сталеливарна група компаній "Ново-Ліпецький металургійний комбінат", яка працює на міжнародному ринку, постачала сталь на держпідприємства РФ, які безпосередньо займаються виготовленням ядерної зброї. 

Компанію контролює найбагатший російський бізнесмен Володимир Лісін, який досі не потрапив до списків санкцій США, ЄС та Британії, пише Оbozrevatel.

Також санкції проти Лісіна не запровадила Україна. Про це йдеться у розслідуванні проекту "Схеми". Постачання здійснювалися з 2014 року і щонайменше до 2019 року.

Розслідувачі виявили відразу кілька підприємств ядерного сектора РФ та інших компаній ВПК, які закуповували сталь у НЛМК. Зокрема, це:

  • Підприємства "Російського федерального ядерного центру – всеросійського науково-дослідного інституту технічної фізики імені академіка Забабахіна". Інститут Забабахіна розробляє та відчуває ядерні та термоядерні боєприпаси. Постачання регулярно велися з 2014 року.
  • Федеральне держпідприємство "Виробниче об'єднання "Північ". Основною діяльністю "Північу" є виробництво компонентів ядерних боєприпасів. Виявлено контракти на постачання стали 2014, 2015, 2016, 2017 та 2019. Після 2019 року підприємство засекретило свої закупівлі.
  • "Науково-виробниче об'єднання "Електромашина". Воно виробляє, серед іншого, бойовий модуль "Мисливець".
  • "Марійський машинобудівний завод". Він займається розробкою зенітних систем.

До металургійної імперії Лісіна входять дочірні компанії в Європі та США. На території Сполучених Штатів працює три компанії.

Станом на початок 2022 року 79,3% акцій НЛМК перебували під контролем компанії Fletcher Group Holdings Limited (Кіпр). Ця офшорка пов'язана з найбагатшим бізнесменом РФ Володимиром Лісіним. Він також є головою ради директорів "Групи "НЛМК".

У квітні 2022 року олігарх очолив рейтинг найбагатших росіян за версією російської редакції журналу Forbes. Його статки оцінюються в $18,4 млрд.

При цьому проти Лісіна персональні санкції запровадили лише в Австралії. Журналісти звернулися до уповноважених органів США, ЄС, Великої Британії та України країн з проханням пояснити відсутність обмежень щодо олігарха.

"У РНБО України зазначили, що не отримували пропозицій щодо запровадження санкцій щодо Лісіна від уповноважених на це законом органів", – йдеться у розслідуванні. А в уряді Британії зазначили, що не коментують свої можливі майбутні рішення щодо санкцій.

Аналогічно відповіли, і в Єврокомісії – там не коментують формування списків. Відповідь від уповноваженого органу США на момент публікації розслідування не отримано.
 

Ще на цю тему