Порт Констанца демонструє рекордну перевалку завдяки українським вантажам

15:20 23.09.2022

Морські порти Румунії за підсумками 2022 року можуть перевищити рекордний показник вантажообігу минулого року. 

Таку оцінку озвучила Адміністрація морських портів Констанци (Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta) у повідомленні, присвяченому Дню порту Констанца у Сербії, який було проведено 22 вересня, пише видання Порти України.

Останні два роки були сприятливими для порту Констанца щодо вантажопотоку. Торік було зафіксовано найбільший обсяг операцій у румунських морських портах, а за перші вісім місяців 2022 року, за попередніми даними, відбулося зростання вантажопотоку приблизно на 13% — до 51 млн тонн, що створює передумови для перевищення рекордного трафіку 2021 року», — йдеться у повідомленні.

Що стосується сербського напрямку, вантажний трафік, який надходить із Сербії або прямує транзитом до країни через порт Констанца, у 2021 році становив 8,9 млн тонн, а за перші шість місяців 2022 року — 4,1 млн тонн.

Найбільший румунський морський порт Констанца протягом кількох місяців після початку російського вторгнення в Україну обробив 2,3 млн тонн українських експортних вантажів, у тому числі — близько 1,5 млн тонн зерна та 800 тис. тонн залізорудної сировини.

Крім того, порт помітно збільшив контейнерообіг за рахунок українського напрямку. Зокрема, у першій половині 2022 року перевалка контейнерів зросла проти аналогічного періоду минулого року на 10,4%. Зазвичай темпи зростання контейнерного трафіку в порту становлять 2-3%. За оцінками аналітичної компанії Informall, така динаміка пояснюється переорієнтацією українського контейнеропотоку.
 

Ще на цю тему