Морський експорт російської нафти різко впав у першій половині вересня

10:00 23.09.2022

Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 10 по 16 вересня 2022 року зменшився проти попереднього тижневого періоду на 25,7% — до 2,54 млн барелів. 

Про це повідомляє Bloomberg, пише видання Порти України.

Морський експорт сирої нафти з Росії різко впав у першій половині вересня, спочатку через шторм у Тихому океані, а потім через незрозуміле зниження постачань із Балтики. Потоки до великих азіатських покупців — Китаю та Індії — не компенсують падіння обсягів для Європи», — зазначає агентство.

Інфографіка: bloomberg.com

Загалом протягом звітного тижня російські морські нафтові порти і термінали завантажили 23 танкерів проти 26 попереднього тижня. Розподіл відправлених танкерів за портами чотирьох експортних регіонів:

Балтійський регіон:

  • Приморськ — 4 танкерів (попереднього тижня — 12);
  • Усть-Луга — 4 (5).

Тихоокеанський регіон:

  • Козьміно — 9 (4);
  • Пригородне — 1 (0).

Чорноморський регіон:

  • Новоросійськ — 3 (4).

Арктичний регіон:

  • Мурманськ — 2 (1).

Загалом обсяг відвантаженої нафти звітного тижня становив 17,8 млн барелів проти 19,6 млн барелів тижнем раніше.

Доходи від експортного мита минулого тижня становили $126 млн проти $138,6 млн попереднього тижня. Ставка експортного мита у вересні на 2% нижча серпневого розміру через меншу ціну флагманського сорту Urals у період із середини липня по середину серпня.

Якщо обсяги не відновляться, удар по доходах Кремля від зменшення обсягів незабаром посилиться ще одним зниженням ставок експортних мит, які мають зменшитися на 15% у жовтні. Це призведе до найнижчого рівня прибутку за барель з лютого 2021 року, що відображатиме як нижчі світові ціни на нафту, так і збільшення дисконту на нафту марки Urals щодо марки Brent у період із середини серпня до середини вересня», — вказує агентство.

Аналізуючи динаміку морського експорту за допомогою чотиритижневого ковзного (рухомого) середнього показника, середньодобові постачання найбільшим клієнтам у тижневому порівнянні виглядає наступним чином, зокрема:

  • до Китаю — збільшилися на 3,7%, до 0,84 млн барелів на добу;
  • до Індії — зменшилися на 23,5%, до 0,52 млн барелів на добу;
  • до Туреччини — не змінилися, 0,4 тис. барелів на добу;
  • до Італії — зменшилися на 25%, до 0,3 тис. барелів на добу;
  • до Нідерландів — зменшилися на 3,7%, до 0,26 тис. барелів на добу.

Обсяг відправлення нафтових вантажів танкерами, що не вказують кінцевого пункту призначення, збільшився на 83% — до 0,33 млн барелів на добу.

Експорт російської морської нафти до європейських країн різко впав за чотири тижні до 16 вересня. Середній обсяг постачань європейським покупцям склав 804 тис. барелів на доду. Це найнижчий рівень цього року, оскільки все більше клієнтів уникають російської нафти напередодні нафтового ембарго ЄС, яке має набути чинності 5 грудня.

«Зустрічний вітер» для президента Володимира Путіна посилюється якраз тоді, коли США тиснуть на покупців російської нафти, щоб вони підписалися на обмеження ціни, яка дасть покупцям доступ до страхування та інших основних послуг лише у випадку, якщо сплачувана ціна буде нижчою від поки що не встановленої порогової ціни. Хоча ключові клієнти Китай, Індія та Туреччина навряд чи підтримають цей план, обмеження ціни може посилити їхні позиції на переговорах з Росією щодо майбутніх закупівель», — вказує агентство.
 

Ще на цю тему