Уряд Болгарії схвалив закупівлю восьми F-16 у США на заміну радянським МіГам

20:20 21.09.2022

Болгарія в середу 21 вересня наблизилася до купівлі другої партії з восьми нових літаків F-16 і відповідного обладнання у Сполучених Штатів у рамках угоди на суму 1,30 мільярда доларів.

Про це заявив тимчасовий міністр оборони Болгарії Дімітар Стоянов, передає Європейська правда з посиланням на Reuters.

Болгарія, яка замовила у Lockheed Martin вісім літаків F-16 у 2019 році, прагне замінити свої застарілі російські винищувачі МіГ-29 і підвищити свою відповідність стандартам НАТО.

"Придбання нових літаків є надзвичайно важливим для ВПС Болгарії. У нас є старі радянські літаки, які ми не можемо обслуговувати через проблеми, які виникли після війни в Україні", - сказав Стоянов.

Тимчасовий уряд схвалив проєкт придбання восьми нових F-16, повідомив Стоянов. Угоду має схвалити парламент, який буде скликаний після загальних виборів 2 жовтня. У квітні США схвалили потенційний продаж.

"Новий пакет включає можливості для наподіяння ударів "повітря-поверхня" і "повітря-повітря", тобто ми матимемо одну повноцінну ескадрилью з 16 літаків", – сказав Стоянов.

Болгарія наразі також веде переговори з Польщею щодо закупівлі восьми двигунів, щоб підтримувати свій парк МіГів у робочому стані до кінця 2023 року, сказав Стоянов.

Перші літаки F-16, як очікується, будуть поставлені в Болгарію в 2025 році, країна планує взяти в оренду інші військові літаки, щоб у проміжку захистити повітряний простір.

Болгарія вже надіслала запити до США, Ізраїлю, Нідерландів, Франції та Швеції щодо оренди військових літаків, які можуть використовуватися для контролю за повітрям.
 

Ще на цю тему