Заступника голови Меджлісу Джеляла в Криму засудили до 17 років позбавлення волі

17:20 21.09.2022

Підконтрольний Росії т.з. «верховний суд Криму» 21 вересня оголосив вирок фігурантам «справи про диверсію на газопроводі» в Перевальному – одному з лідерів кримськотатарського національного руху, політику та активісту, колишньому журналісту Наріману Джелялу (за документами – Джелялову) і братам Азізу та Асану Ахтемовим.

Джеляла засудили до 17 років позбавлення волі у колонії суворого режиму зі штрафом 700 тисяч рублів та обмеженням волі строком на 1,5 року, пише Крим.Реалії.

Асана Ахметова засудили до 15 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі на 1 рік.

Азіза Ахтемова засудили до 13 років колонії суворого режиму зі штрафом 500 тисяч рублів та обмеженням волі на 1 рік.

Російське обвинувачення просило 15 років колонії для фігурантів справи.

Наріман Джелял. Фото з сайту Крим.Реалії

Раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив в інтерв'ю виданню, що має намір обговорити з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом питання звільнення Джеляла з російського ув'язнення.

23 серпня учасники другого міжнародного саміту «Кримська платформа» закликали Росію негайно звільнити Нарімана Джеляла та всіх кримських політв'язнів.

У вересні 27 членів Парламентської асамблеї Ради Європи із семи країн-членів РЄ підтримали декларацію Верховної Ради України про «Тривалі політичні переслідування кримських татар на окупованих територіях України», серед них – Естонія, Латвія, Німеччина, Данія, Азербайджан і Польща. Документ присвячений винесенню вироку Наріману Джелялу та братам Ахтемовим.
 

Ще на цю тему