Байден звинуватить Росію у порушенні Статуту ООН під час виступу у Нью-Йорку — Reuters

09:00 21.09.2022

20 вересня у Нью-Йорку стартував тиждень високого рівня 77-ої сесії Генеральної асамблеї ООН, де вже встигла виступити низка світових лідерів. Практично всі вони так чи інакше згадували у своїх промовах війну України проти РФ. 

Не стане виключенням і Джо Байден, який планує звинуватити Росію у порушенні Статуту ООН через неспровоковане вторгнення до країни-сусіда, пише ZN.UA з посиланням на Reuters.

За інформацією агентства, таким чином президент США хоче згуртувати світ перед обличчям загрози, на яку Москва наразила Україну та інші держави Європи. Байден нібито збирається наголосити на тому, що політика Кремля є абсолютною протилежністю Статут ООН, який було укладено в 1945 році для регулювання міжнародних відносин.

У Статуті сказано, що члени ООН, які прагнуть «позбавити майбутні покоління від лих війни та створити умови для націй жити разом у мирі, зобов'язуються утримуватися у своїх міжнародних відносинах від загрози або застосування сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності будь-якої держави або діяти іншим чином, несумісним із цілями Організації Об'єднаних Націй». Очевидно, що Росія не дотримується вищезазначених норм.

Reuters з посиланням на радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана повідомляє, що незважаючи на звинувачення, адресоване РФ, Байден не планує виносити на розгляд Генасамблеї ООН питання про виключення країни-агресорки з Ради безпеки ООН.
 

Ще на цю тему