Кишинів вимагатиме у Придністров’я передплату за газ, якщо «Газпром» зупинить постачання

10:00 18.09.2022

Якщо російський газовий монополіст «Газпром» із жовтня зупинить постачання газу до Молдови, Придністров’я буде отримувати придбаний Молдовою газ лише за передплатою.

Як повідомляє Newsmaker, про це заявила в телеефірі прем’єрка Наталя Гаврилиця, пише Європейська правда

Вона пояснила, що якщо «Газпром» припинить постачання Молдові, без нього залишиться і Придністров’я - регіону доведеться отримувати газ, придбаний "Молдовагазом" від інших постачальників. «Газпром», за її словами, досі не повідомив, чи буде постачати газ після 1 жовтня. 

«У нас є листи, у яких йдеться, що ми маємо вирішити питання з боргом до 1 жовтня. Ми попросили продовжити термін і закликали до ясності щодо постачання та об’ємів - але її досі немає. Якщо ми збираємося закуповувати газ на міжнародному ринку або у партнерів, ми маємо платити за нього авансом. Тож постачання природного газу на лівий берег Дністра без передплати неможлива», - пояснила Наталія Гаврилиця.

Як відомо, економіка Придністров'я значною мірою побудована на тому, що вони отримують російський газ безоплатно, накопичуючи борг за нього.

Кишинів допускає, що РФ може "закрити кран" після 1 жовтня, посилаючись на відсутність аудиту боргів «Молдовагазу». 

Йдеться про старі борги, які нібито має «Молдовагаз» перед «Газпромом» та однією з його «дочок». Орієнтовна сума - це оцінка Росії, а не Молдови; натомість Кишинів багато років поспіль каже, що частина цього боргу "взята з повітря" ("ЄвроПравда" детальніше розповідала про це у статті про газову угоду Молдови й РФ 2021 року).

У серпні країна уклала з норвезькою та британською компанією контракти на проведення аудиту, його результати будуть у кінці січня 2023 року.
 

Теми:

Ще на цю тему