Президент Євроради поговорив з лідерами Азербайджану та Вірменії

08:30 18.09.2022

Президент Євроради Шарль Мішель провів телефонні розмови з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та прем’єром Вірменії Ніколом Пашиняном.

Як пише Європейська правда, про це він повідомив у своєму Twitter.

"У нас був змістовний обмін думками щодо способів забезпечення тривалої деескалації та активізації зусиль для закріплення тривалого миру у регіоні", - розповів Шарль Мішель. 

Також стало відомо, що спецпредставник ЄС щодо Південного Кавказу Тойво Клаар після консультацій в Баку та Єревані повертається до Брюсселя. Він розповів, що обговорення були "складними і часом емоційними" та залишається багато викликів, але є надія на збереження режиму тиші.

Останнє загострення на вірмено-азербайджанському кордоні почалося опівночі 13 вересня. Офіційний Баку стверджує, що вдався до сили через "провокації", якими Єреван нібито намагається зірвати мирний процес між двома країнами. Вірменська сторона категорично відкидає це звинувачення.

Ввечері 14 вересня Єреван заявив, що завдяки участі міжнародної спільноти вдалося досягти угоди про припинення вогню.

Вірменська сторона повідомила про щонайменше 135 загиблих військових у своїх лавах. Азербайджан заявив, що під час зіткнень загинули 77 азербайджанських військовослужбовців.

Тим часом Вірменію обурила пасивна реакція на події Російської Федерації та ОДКБ, спікер парламенту прямо заявив, що це "не виправдовує очікування".
 


 

Ще на цю тему