Запаси на бюджетних рахунках рф впали вдвічі за чотири місяці

17:00 17.09.2022

Зіткнувшись з різким падінням зборів податків та заморожуванням коштів ФНБ, уряд рф «відкоркував» єдине доступне джерело резервів — рублі, накопичені на банківських рахунках.

Про це повідомляє група Інформаційний спротив з посиланням на Finanz.

«Грошова подушка», яку Мінфін рф зберігає в кредитних організаціях на депозитах і за договорами репо, стрімко скорочується з початку літа і за останні чотири місяці «здулася» вдвічі, випливає з даних російського казначейства.

Із 5,62 трлн. рублів, які бюджет тримав у банках на середину травня, на 1 серпня залишилося 3,7 трлн. рублів, на 1 вересня – 3,1 трлн. рублів, на 16 вересня – 2,59 трильйона.

«Проїдати» рублеві резерви Мінфін рф почав у червні, а потім процес різко прискорився в липні, коли несировинні доходи бюджету обвалилися рекордно за 10 років, а в бюджеті утворився дефіцит майже на трильйон рублів. Нагромадженим підсумком за три літні місяці «дірка» у федеральній скарбниці досягла 1,482 трлн. руб. У результаті практично весь профіцит, накопичений у першій половині року, розтанув: із 1,589 трлн. рублів на початок вересня залишилося 131 мільярд.

Бюджет тріщить по швах, оскільки доходи знижуються, а війна потребує витрат, зазначають експерти. Спочатку російська влада закладала на 2022 рік 3,5 трильйона рублів за статтею «національна оборона», але вже у вересні, швидше за все, витрати перевищили цей рівень. Ймовірно, на військову машину витратили на 75% більше, ніж роком раніше (2,06 трлн. рублів за січень-вересень 2021 року).

Раніше російська влада, вклавши 17% золотовалютних резервів в юань, визнала, що вивести кошти з китайських активів просто так неможливо.
 

Ще на цю тему