Кулеба: Єдиний спосіб гарантувати ядерну безпеку в Європі – повернути ЗАЕС під контроль України

15:00 17.09.2022

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в п’ятницю 16 вересня провів телефонні переговори з генеральним директором Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Ґроссі у зв’язку із ситуацією на Запорізькій атомній електростанції.

Як повідомляє Європейська правда, про це Кулеба написав у Twitter.

"Під час сьогоднішньої розмови з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Ґроссі я наголосив, що єдиний шлях забезпечення ядерної безпеки в Європі – повернення Запорізької атомної електростанції під контроль України", – йдеться в дописі.

Глава українського зовнішньополітичного відомства додав, що "продовжить конструктивну взаємодію із МАГАТЕ для досягнення цієї мети".

Раніше Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, яка складається з представників 35 держав-членів ООН, ухвалила резолюцію із вимогою до Росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції.

Ситуація на ЗАЕС опинилася у центрі уваги з початку серпня, коли російські військові почали обстріли станції. Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Після нетривалої місії на ЗАЕС експерти МАГАТЕ представили звіт, у якому підтвердили, що Росія розмістила військовий персонал, транспортні засоби та обладнання в різних місцях станції.

Після цього Рафаель Гроссі закликав негайно припинити обстріли в районі окупованої Запорізької АЕС і створити "зону безпеки" довкола неї, наголошуючи, що перебої з електропостачанням станції підвищують загрозу аварії.
 

Ще на цю тему