Після поразки на Харківщині Кремль ініціював «загальноросійську вербівку» – ISW

14:00 16.09.2022

Кремль реагує на поразку російської армії у Харківські області, активізувавши вербування так званих "добровольців" по всії Росії.

Проте наразі про оголошення загальної мобілізації в Росії не йдеться. Про це сказано у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) за 15 вересня, пише ZN.UA.

"Поразка навколо Харківської області спонукала Кремль оголосити загальноросійську вербівку. Офіційні особи Кремля та державні ЗМІ раніше не проводили заклики до вербування по всій країні, а натомість доручали місцевим чиновникам і ЗМІ формувати війська нібито з власної ініціативи", – йдеться у звіті ISW. 

Все частіше на російському телебаченні лунають заклики добровільно вступати до армії та воювати, як от від відомої пропагандистки Маргарити Симонян. Лідер Чечні Рамзан Кадиров закликав усіх суб'єктів федерації розпочати "самомобілізацію" і не чекати, поки Кремль оголосить воєнний стан, та зібрати мінімум по 1000 добровольців з кожного. Про формування добровольчих батальйонів говорить і кримський колаборант Сергій Аксьонов.

"Ця реформа вербування, ймовірно, забезпечить більшу підтримку Кремля серед націоналістичних діячів, які дедалі більше критикують російське МО, навіть якщо цей рух не призведе до створення великої кількості боєздатних військ", – зазначають в ISW.

Водночас аналітики Інституту припускають, що така активізація вербування, ймовірно, посилить соціальну напругу в Росії.
 

Ще на цю тему