ЄС привітав перемир’я між Вірменією та Азербайджаном та наголошує, що тісно включений у процес

20:20 15.09.2022

Європейський Союз привітав припинення вогню між Вірменією та Азербайджаном після останнього загострення.

Як повідомляє Європейська правда, відповідну заяву опублікував речник Європейської служби зовнішніх справ Петер Стано. 

«Закликаємо сторони продовжувати дотримуватися його та координувати гуманітарні кроки, такі як передача тіл загиблих військових. Спецпредставник ЄС Тойво Клаар, за дорученням головного дипломата Жозепа Борреля, бере участь у консультаціях на високому рівні – вчора у Баку, нині у Єревані», – йдеться у тексті.

Також зазначають, що ЄС продовжує бути тісно залученим у процес нормалізації відносин Вірменії та Азербайджану аж до найвищого рівня в особі президента Євроради Шарля Мішеля. 

Нагадаємо, інтенсивні бойові дії на вірмено-азербайджанському кордоні почалися опівночі 13 вересня. Офіційний Баку стверджує, що вдався до сили через "провокації", якими Єреван нібито намагається зірвати мирний процес між двома країнами. Вірменська сторона категорично відкидає це звинувачення.

Ввечері 14 вересня секретар Ради безпеки Вірменії Армен Григорян заявив, що завдяки участі міжнародної спільноти вдалося досягти угоди про припинення вогню з Азербайджаном.

Азербайджан заявляє, що внаслідок бойових дій цього тижня втратив 71 військового, Вірменія повідомляє про 105 загиблих серед своїх військових.

Ще на цю тему