Грецьке судно доправляло вугілля з росії в обхід санкцій ЄС – Bloomberg

16:40 15.09.2022

Судно грецької компанії транспортувало вугілля з російського порту наприкінці минулого місяця після того, як набули чинності санкції Європейського Союзу щодо вугілля з рф.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Як зазначається, за даними аналітичних компаній Kpler і Logistic OS, 29 серпня судно Stavros, що належить грецькій компанії Eastern Mediterranean Maritime, завершило завантаження 53 тисяч тонн вугілля з російського Таманського терміналу.

За даними відстеження суден Bloomberg, корабель прибув у порт турецького міста Іскендерун 5 вересня.

Представник компанії заявив, що цей рейс не підпадає під санкції Євросоюзу, оскільки пункт призначення вантажу знаходився не на території ЄС. Водночас, у Bloomberg зазначають, що Європейська Комісія раніше заявляла, що санкції стосуються будь-яких поставок вугілля з росії, незалежно від їх призначення.

Заборона, що стосується вугілля, стосується як купівлі, так і транспортування, незалежно від кінцевого пункту його призначення, заявили у виконавчому органі ЄС. Санкції також поширюються на фінансування та страхування компаній ЄС, незалежно від походження компанії, яка забирає вантаж.

Санкції щодо російського вугілля були схвалені ЄС у квітні в рамках п'ятого санкційного пакету проти росії. Тоді ЄС заявив, що це вплине на чверть усього російського експорту вугілля, річний дохід від продажу якого становить близько восьми мільярдів євро. Рішення ЄС щодо російського вугілля набуло чинності 10 серпня.

Теми:

Ще на цю тему