Суд у РФ засудив фігуранта «справи кримських мусульман» Яшара Шихаметова до 11 років позбавлення волі

11:00 10.09.2022

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 9 вересня засудив фігуранта сфальсифікованої ФСБ «справи кримських мусульман» кухаря Яшара Шихаметова до 11 років позбавлення волі за обвинуваченням у нібито тероризмі. До затримання у лютому 2021 року він працював у кафе в окупованому Криму.

Как пишет Центр журналистских расследований про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність».

«Суддя Олексій Магомадов ухвалив обвинувальний вирок за частиною 2 статті 205.5 КК РФ. Яшара Шихаметова засуджено на 11 років у колонії суворого режиму з першими 4 роками відбування ув’язнення в більш суворих умовах», – йдеться в повідомленні.

Раніше прокурор клопотав призначити Яшару Шихаметову такий самий термін – 11 років ув’язнення з першими 4 роками у в’язниці.

Як вказують активісти, Шихаметов має значні проблеми зі здоров’ям: у нього проблеми із серцем, шлунком, спиною та печінкою на тлі хронічної гіпертонії. Часто через гнітючий стан здоров’я судові слухання відкладалися, а на останньому засіданні перед оголошенням вироку підсудному викликали швидку допомогу.

Незважаючи на слабкий стан здоров’я, суд регулярно продовжував Шихаметову запобіжний захід під вартою.

Як зазначили у «Кримській солідарності», справа проти кримського татарина Яшара Шихаметова має усі обвинувальні елементи з аналогічних процесів «Хізб ут-Тахрір». Приводом для затримання та арешту став обшук у будинку із виявленням забороненої літератури без відбитків пальців. Доказами провини є свідчення співробітників ФСБ, які складали цю справу, а також допит анонімних свідків, чиї слова неможливо підтвердити в суді. Ще одним важливим фактором є слідча експертиза з Міжрегіонального центру експертизи та оцінки в Казані, який тісно співпрацює з ФСБ протягом багатьох років кримінальних справ щодо «Хізб ут-Тахрір».

Як повідомлялось, 8 липня Південний окружний суд ухвалив два вироки трьом фігурантам сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман». Кухаря Ернеста Ібрагімова та підприємця Олега Федорова засуджено до 13 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, будівельника Ісмета Ібрагімова – до 19 років.

19 липня Південний військовий окружний суд засудив фігуранта сфальшованої ФСБ «справи кримських мусульман» Азамата Еюпова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Він має захворювання серця і за час перебування в ростовському СІЗО переніс чотири ішемічні інсульти.

Нагадаємо:

17 лютого 2021 року в окупованому Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських мусульман: Тимура Ялкабова та Ленура Сейдаметова (Сімферополь), Азамата Еюпова (Білогірськ), Ернеста Ібрагімова та Олега Федорова (Бахчисарай), Яшара Шихаметова (село Орлине, Севастополь), Абдулоборі Махамадамінова (село Завітне, Совєтський район). Усіх, крім Абдулоборі Махамадамінова затримали. Їх обвинуватили за ст.205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). 18 травня «суди» у Криму заарештували затриманих.
 

Ще на цю тему