Капітани двох балкерів, якими Росія вивозить крадене українське зерно, отримали підозри

11:40 09.09.2022

Служба безпеки України повідомила про підозру капітанам суден «Матрос Кошка» і «Амур-2501» під російським прапором, які брали участь у незаконному перевезенні окупантами українського зерна з Криму до третіх країн.

Як повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора, підозрюваним інкримінували порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму (ч. 2 ст. 332-1 КК України), пише видання Порти України.

За даними слідства, двоє громадян РФ, капітани суден «Матрос Кошка» та «Амур-2501», здійснили шість незаконних заходів та виходів з закритого Севастопольського морського порту. Підозрювані забезпечували завантаження суден зерном, яке представники країни-агресора незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України, та перевезення його до третіх країн.

Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітани суден періодично вимикали Автоматичну ідентифікаційну систему (AIS) та вносили до неї фіктивні відомості щодо курсу суден. Вони прямували нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого Криму”, — інформує слідство.

Обидва судна перебувають під заочним арештом.

Минулого тижня Шевченківський районний суд Києва заочно наклав арешт на шість російських суден, що використовуються Росією для перевезення викраденого окупантами українського зерна. Йдеться про «Амур-2501», «Олександр Грін», «М. Андреєв», «Федір», «Св. Констянтин» та «Капітан Корчін». Арешт накладено в рамках кримінального провадження за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію (ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу).

Раніше в рамках цього провадження вже було накладено арешти на інші судна-порушники — «Матрос Кошка», «Матрос Позиніч», «Міхаіл Нєнашев» під російським прапором і сирійське судно Finikia, а також повідомлено про підозру капітанам російських суден «Матрос Позиніч» та «Міхаіл Нєнашев». за ч. 2 ст. 332-1 КК України.
 

Ще на цю тему