Естонія з 19 вересня закриває в'їзд росіянам із шенгенськими візами

18:00 08.09.2022

Міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу заявив, що заборона на в'їзд до Естонії громадян рф з шенгенськими візами набуде чинності в ніч проти 19 вересня.

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на національного мовника ERR, про це Рейнсалу заявив на прес-конференції естонського уряду.

«Естонія має політичну волю, яку ми реалізуємо в правовому полі. Вночі з 18 на 19 вересня почне діяти заборона на в'їзд до Естонії через шенгенський зовнішній кордон для громадян росії, незалежно від того, яка країна видала шенгенську візу», – сказав Рейнсалу.

За його словами, цей захід повинен сприяти зменшенню в'їзду громадян рф. "Не приїжджайте в Естонію, вам тут не раді", - зазначив він позицію уряду Естонської республіки по відношенню до громадян Росії.

У свою чергу прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, коментуючи тему шенгенських віз, підкреслила, що "ті, хто має наземний кордон з росією, можуть обмежити в'їзд громадян росії на свою територію". При цьому важливо, "щоб узгоджені правила передбачали винятки – ті, хто відвідує членів сім'ї, дисиденти та власники видів на проживання".

Естонський міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс надав статистику з цього приводу. «Якщо дивитися на попередні рішення, що стосувалися виданих в Естонії віз, якщо раніше (на кордоні) на добу було 600 осіб (росіян), то після (запровадження обмежувального заходу) це число впало до 100-150 осіб», – сказав Ляенеметс, зазначивши , що після набрання чинності нової заборони на російсько-естонському кордоні росіян стане ще менше.

Як повідомлялося, у середу, 7 вересня, глава латвійського МЗС Едгарс Рінкевичс повідомив, що Латвія, Литва та Естонія домовилися суттєво обмежити в'їзд росіян, які мають шенгенські візи. Пізніше він уточнив, що заборона для громадян росії з шенгенськими візами на перетин балтійської частини зовнішнього кордону Європейського Союзу набуде чинності протягом найближчих десяти днів.

За підсумками неформальної зустрічі 31 серпня міністри закордонних справ ЄС вирішили повністю припинити угоду про спрощення візового режиму з росією. Міністри також погодилися, що країни-сусідки рф можуть робити індивідуальні кроки для обмеження в'їзду росіян.

Єврокомісія затвердила пропозицію щодо повного зупинення дії угоди про спрощення візового режиму з росією. Вона припинить діяти 12 вересня.

Теми:

Ще на цю тему