США і ЄС за кілька місяців почали готуватися до «газового» шантажу кремля - Білий дім

10:20 08.09.2022

США разом з європейськими союзниками ще кілька місяців тому передбачали, що рф вдасться до «газового» шантажу, тож була створена міжнародна цільова група для зменшення залежності ЄС від російських енергоносіїв.

Про це на брифінгу в Вашингтоні заявила речниця Білого дому Карін Жан-П’єр, передає власний кореспондент Укрінформ.

«Путін знову перетворює енергетику на зброю - як своїми заявами, так і діями. Але президент Байден і наші партнери в Європі передбачали такий сценарій. Ми бачили, що до цього йде, і ми готувалися впродовж місяців», - зауважила вона.

За словами Жан-П’єр, весь цей час США і союзники вели відповідну підготовчу роботу. З цією метою була створена цільова група для пошуку та опрацювання можливості поставок газу в Європу з інших джерел.

Крім того, обговорювалися способи зменшити залежність європейських країн від рф шляхом посилення ефективності енергоспоживання та переходу на відновлювані джерела. Як зазначила речниця, це вже дало позитивний ефект з огляду на заповнення європейських сховищ достатньою кількістю газу.

«Саме цим ми й продовжимо займатися, аби допомогти Європі до настання зими», - резюмувала Карін Жан-П’єр.

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня газпром повністю припинив постачання газу до Європи через трубопровід «Північний потік-1». Того ж дня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС має обмежити ціну на російський газ, аби завадити спробам путіна маніпулювати енергетичним ринком.

Теми:

Ще на цю тему