ЗАЕС працює одним енергоблоком - в Енергоатомі кажуть про небезпеку

17:20 07.09.2022

Зараз Запорізька атомна електростанція працює лише одним енергоблоком, який забезпечує власні потреби АЕС в електроенергії.

Як передає Укрінформ, про це заявив президент Енергоатома Петро Котін в ефірі національного телемарафону.

"Запорізька атомна електростанція зараз працює одним енергоблоком. Це 6-ий енергоблок, і він працює в режимі так званого "острова", на забезпечення потреб в електриці самої ЗАЕС", - сказав Котін.

Він назвав таку ситуацію небезпечною, оскільки такий режим не передбачався для ЗАЕС.

За даними Енергоатома, наразі енергоблок №6 працює нормально, однак негайно потрібно відновити усі лінії зовнішнього живлення електростанції.

Котін зазначив, що у випадку зупинки енергоблока будуть запущені дизель-генератори, які забезпечуватимуть охолодження реакторів.

Як повідомлялося, через спричинену російськими обстрілами пожежу 5 вересня вимкнулася остання лінія електропередачі, що з`єднувала вузол Запорізької АЕС з енергосистемою України, розвантажений і відключений від мережі енергоблок №6, який живить власні потреби станції.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. 4 березня її захопили російські військові, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють прилеглу територію.
 

Ще на цю тему