Російські загарбники вивезли 115 тис. тонн зерна через Севастопольський порт у серпні

14:20 07.09.2022

З зернового терміналу “Авліта” в окупованому Севастополі в серпні було здійснено 15 рейсів з зерном в трьох напрямах – в Туреччину, Сирію і на перевалку порту Кавказ.

Даний матеріал продовжує статті розслідувачів SeaKrime з даними за червень та липень 2022, пише myrotvorets.news.

Севастополь

Табл.1. Завантаження зерна в окупованому Севастополі

Отже, за даними, представленими в табл.1, протягом серпня з окупованого Севастополя було вивезено зерно в кількості 115 000 тонн. Розслідувачами проєкту SeaKrime зафіксовано 15 рейсів суден, що завантажувалися на зерновому терміналі стівідорної компанії “Авліта” (в російських реєстрах оформлена як “Авал”, входить в структуру підсанкційної Об’єднаної суднобудівної корпорації).

В рейсах №4, 9 як вантаж вказано зерно. В цих випадках вантаж був комбінованим. Це буває коли в різні трюми судна завантажують різні види зерна – пшениця, ячмінь, кукурудза. Ми не встановлювали точну вагу кожної складової, надали сумарний обсяг зернового вантажу.

В серпні в незаконному вивезенні зерна з Авліти брали участь судна лише під російським прапором. Сирійське судна SOURIA в серпні завантажувалося в окупованій Феодосії. Ще одне судно з російським менеджментом під сирійським прапором PAWELL вивезло зерно з окупованого Бердянська. В це дослідження дані рейси не включено.

Як і в червні та липні, можна виділити 3 напрями незаконного постачання українського зерна, що вивозиться з Севастопольського порту (під санкціями з 2014 року) – Туреччина, Сирія, порт Кавказ. Однак в напрямі Туреччини відбулися суттєві зміни, що розкриємо далі.

Ми стверджуємо, що це українське зерно на підставі численних журналістських розслідувань, які доводять, що зерно з окупованих територій південних областей України везуть на Кримський півострів. Також варто взяти до уваги, що окупаційна влада неоднократно сама заявляла про вивезення українського зерна в Крим та використання потужностей севастопольського порту для вивезення зерна.

За досліджуваний період з Авліти в окупованому Севастополі вийшло 2 судна з зерном, призначеним для доставки в турецькі порти – MATROS POZYNICH і VERA. Загальний обсяг зерна, вивезеного з Авліти з портом призначення в Туреччині в липні – 30 000 тонн.

На час виходу статті VERA знаходиться на якірній стоянці порту Самсун, ще не прийнята до причалу.

Також в Туреччині з 13.08 стоїть SOURIA (IMO: 9274331), що прийшла з зерном прямим рейсом з окупованої Феодосії.

А ще одне судно, FEDOR (IMO: 9431977) не було прийнято в Бандирмі і повернуло назад 9000 тонн кукурудзи, вивезеної з окупованого Севастополя ще 01.07.2022, що відображено в розслідуванні.

До речі, є висока ймовірність, що VERA завантажила ту саму кукурудзу в Севастополі, яку Федор там залишив, і прийшла наразі з нею в інший турецький порт – Самсун.

Це суттєво відрізняється, наприклад, від статистики червня, коли в Туреччині було прийнято 5 суден з окупованого Севастополя із загальним обсягом зерна 59 400 тонн.

Констатуємо, що змінилася політика Туреччини щодо прийняття в турецьких портах зерна, вивезене з портів окупованого Криму та інших портів, окупованих російським агресором.

Також судно PAWELL (IMO: 8315499, MMSI номер: 468421000, Позивний: YKSR, Прапор: Syria [SY]) вивезло партію пшениці з окупованого Бердянська з портом призначення Самсун. Однак після нетривалого перебування на якірній стоянці Самсуна PAWELL вийшов і не вказав порт призначення, зараз перебуває в Чорному морі з вимкненим АІС. Ми не включаємо цей рейс в загальну статистику, тому що мета статті – дослідити завантаження на зерновому терміналі в Доковій бухті, який відноситься до власності компанії “Авліта”, однак в кінці зробимо оцінювання обсягу зерна, вивезеного з трьох кримських портів – Керч, Феодосія, Севастополь.


2 судна компанії “Крейн Марін Контрактор”, що входить в структуру Об’єднаної суднобудівної корпорації (ОСК), виконали в серпні рейси в Сирію. Інформація про рейси MATROS KOSHKA і MIKHAIL NENASHEV в публікаціях SeaKrime.

MATROS KOSHKA: спроба доставки зерна з окупованого Севастополя в Ліван

MIKHAIL NENASHEV: триває незаконне вивезення зерна з окупованого Криму

Порушники вимикали АІС не тільки перед незаконним суднозаходженням в закритий порт окупованого Криму, але й перед тим як заходили в Сирію. Місце розвантаження Матрос Кошка визначено дослідниками за допомогою супутникових знімків – Тартус.

Поки точно не встановлено місце розвантаження MIKHAIL NENASHEV, який перебуває з вимкненим АІС з 30.08.2022. Припускаємо, що це один з сирійських портів – Тартус або Латакіа.

Отже, в серпні в Сирію з окупованого Севастополя доставлено той же обсяг зерна, що й в липні. Порівняно з червнем обсяги перевезень в Сирію зменшилися, 2 судна (в червні 3) перевезли 54 000 тонн зерна (в червні 71500).


З окупованого Севастополя 6 суднами під російським прапором було здійснено 11 рейсів з зерном на перевалку в порт Кавказ, в такий спосіб перевезено 31 000 тонн зерна (в липні 27 200). 4 судна виконали по одному рейсу, “Амур-2501” тричі, а “Лавріон” 4 рази за липень здійснили незаконне суднозаходження в окупований російським агресором севастопольський порт.

Ще на цю тему