ЄС і США збільшили імпорт російського алюмінію та нікелю після війни в Україні

14:00 07.09.2022

Європейський Союз та Сполучені Штати збільшили закупівлі основних промислових металів у Росії, незважаючи на проблеми з логістикою, спричинені війною в Україні.

Про це пише Reuters, повідомляє Європейська правда.

Згідно з офіційними даними про торгівлю, зібраними з бази даних United Nations Comtrade, у березні-червні імпорт з Росії алюмінію та нікелю в ЄС та США збільшився на 70%.

Дані показали, що загальна вартість імпорту ЄС та США з березня по червень становила 1,98 мільярда доларів.

Захід неодноразово вводив санкції щодо широкого кола російських товарів, людей та установ, але значною мірою обходив сектор промислових металів.

Ціни на обидва метали зросли до рекордних піків невдовзі після того, як 24 лютого Росія розпочала вторгнення в Україну. Були побоювання, що санкції чи складна логістика заблокують постачання. Але ці побоювання були необґрунтованими, оскільки дані показують, що російський експорт у березні-червні був відносно високим.

Російський "Русал" є найбільшим у світі виробником алюмінію за межами Китаю, і на його частку припадає близько 6% оцінного світового виробництва.

Протягом чотирьох місяців після вторгнення Росії в Україну ЄС був найбільшим імпортером необробленого алюмінію з Росії, імпортуючи в середньому 78 207 тонн на місяць у березні-червні, що на 13% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Роттердам, найбільший порт Європи, повідомив у звіті, що загальні обсяги зросли на 0,8% у першій половині 2022 року, але вантажі навалом, які не розміщуються в контейнерах, різко зросли на 17,7% через збільшення імпорту металів.

Представник порту повідомив, що партії алюмінію та нікелю все ще прибувають у порт, оскільки вони не підпадають під санкції, але відмовився повідомити будь-які цифри.

Щомісячний імпорт російського алюмінію до США становив у середньому 23 049 тонн у березні-червні, що на 21% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Щодо нікелю, на частку Росії припадає близько 10% світового виробництва, а російський "Норнікель" виробляє близько 15–20% світового нікелю акумуляторної якості.

Імпорт нікелю з Росії за трьома основними напрямками в березні-червні зріс на 17% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Сполучені Штати продемонстрували найбільше зростання, збільшившись на 70% порівняно з минулим роком, тоді як постачання до ЄС зросло на 22%.

Нагадаємо, Будапешт погрожує завадити продовженню деяких блоків санкцій Євросоюзу проти Росії, якщо і далі збережуться персональні санкції проти трьох російських олігархів.
 

Ще на цю тему