Президент Євроради закликав ЄС негайно вирішити питання цін на російські енергоносії

13:30 04.09.2022

Європейська комісія не може чекати до виступу Урсули фон дер Ляєн 14 вересня, щоб запропонувати рішення щодо енергетичної кризи.

Про це президент Європейської ради Шарль Мішель заявив в інтерв'ю кільком європейським ЗМІ, пише Європейська правда із посиланням на Politico.

«Не можна втрачати жодного дня», - сказав Мішель, додавши, що для ЄС важливо вирішити питання цінових обмежень.

«Це не нове; ми не починаємо ці дебати сьогодні. Ось чому минулого ми кілька разів запрошували Комісію внести на стіл конкретні пропозиції, щоб допомогти державам-членам ухвалити рішення», - сказав Мішель.

Фон дер Ляєн заявила в п'ятницю 2 вересня, що вона твердо переконана в необхідності обмеження ціни на російський газ, що експортується трубопроводом до ЄС.

Комісія виклала свою думку у чорновому документі. Він закликає до обмеження ціни на електроенергію з джерел, відмінних від газу, та до перерозподілу коштів високоприбуткових виробників енергії, щоб пом'якшити удар споживачам.

Міністри енергетики країн ЄС мають зустрітись 9 вересня на екстреному саміті.

Увечері 2 серпня Газпром оголосив про повне зупинення прокачки газу трубопроводом «Північний потік» нібито через виявлену несправність у єдиній компресорній станції Портова, що продовжує працювати. Там стверджують, що під час регламентних робіт на газоперекачувальному агрегаті Trent 60 виявили витік масла по роз'ємах клемних з'єднань кабельних ліній.

У Єврокомісії оголошення Газпрому назвали «ще одним підтвердженням його ненадійності як постачальника» і «доказом цинізму Росії».
 

Ще на цю тему