У районі Бресту спостерігається посилення військової активності – «Беларускі Гаюн»

09:30 04.09.2022

В останні кілька днів фіксується збільшення військової активності в південно-західних районах Брестської області Республіки Білорусь.

Як пише ZN.UA, про це повідомляє Телеграм “Беларускі Гаюн”. Очевидно, це пов'язано з проведенням навчань на полігоні “Брестський”, які продовжено до 11 вересня.

З кінця серпня до району Бреста йде підвезення як машин постачання (різні вантажівки, водовози, польові кухні), і озброєнь. 30 серпня в районі 19:00 до Бреста прибув ешелон з мінімум 20 одиницями техніки збройних сил Республіки Білорусь і 4-ма пасажирськими вагонами.

Серед озброєнь були дві пускові частини ЗРК С-300. Відомо, що це був ешелон із технікою 115-го зенітно-ракетного полку, який повернувся до Бреста після навчань на полігоні Ашулук у РФ. У той же день, до Бресту прибув і другий ешелон з більш ніж 6 танками Т-72 ЗС РБ.

Наступного дня, 31 серпня, у Дрогичинському районі у бік прикордонного села Адамове рухалися 5 БМП ЗС РБ, а в Пінську було помічено 4 КамАЗи з гаубицями ЗС РБ.

1 вересня переміщення наземного озброєння у прикордонні Брестської області з Україною не зафіксовано, чого не сказати про авіаційну активність.

Того дня над Брестом проводилися інтенсивні тренування винищувачів, які злітали з аеродромів у Ліді та Барановичах, а також гелікоптерів із Мачулищ. Тренування над Брестом пов'язані зі усуненням тренувальної зони ближче до кордону з Україною, також зазначимо, що пілоти винищувачів відпрацьовували ракетні пуски.

Фіксація переміщення техніки відновилась і наступного дня. 2 вересня, у напрямку Івацевичів з боку Берези була помічена колона з 20 одиниць техніки ЗС РБ, де крім МАЗів та “Уралів”, рухалася і РЛС.

Увечері того ж дня на залізничну станцію “Брест-Південний” прибув великий ешелон з військовою технікою: понад 13 бортових “Уралів”, понад 17 РСЗВ “Град”, понад 12 Газ-66, 2 САУ 2С5 “Гіацинт-С” та 3 машини старшого офіцера батареї 1В12, а також кілька пасажирських та вантажних вагонів.

Частина техніки могла бути розвантажена на залізничній станції "Брест-Південний", проте в районі 20:00 цей же ешелон, був помічений вже на залізничній станції "Малоріта" - стояв у напрямку кордону з Україною.

Вдалося визначити, що це техніка 111-ої гвардійської артилерійської бригади ЗС РБ. Також 2 вересня у напрямку аг. Мухавець (Брестський район) рухалася ще одна велика колона ЗС РБ: 8 вантажних машин (МАЗи, "Урали", Зіл-131) та 23 БТР, БРДМ.

За останні кілька днів у прикордонні з Україною райони Брестської області перекинули:

  • ЗРК "С-300" - 2 одиниці;
  • Т-72 - мінімум 6 одиниць;
  • БМП - 5 одиниць;
  • Гаубиці - 4 одиниці;
  • РСЗВ «Град» – понад 17 одиниць;
  • САУ 2С5 "Гіацинт-С" - 2 одиниці;
  • 1В12 - 3 одиниці;
  • БТР/БРДМ - 23 одиниці;
  • РЛС – 1 одиниця.

На думку авторів дослідження, те, що ми бачимо, безумовно, є посиленням, у тому числі і шляхом повернення частини техніки після навчань до РФ. Поточне посилення також пов'язані з проведенням навчань.

"Беларускі Гаюн" вважає, що така кількість військ недостатня для агресії проти України. Мабуть, стягування додаткової техніки до прикордонних районів може бути черговою спробою нарощування напруги.
 

Ще на цю тему