Ситуація на ЗАЕС: Росія поставила світ під загрозу — президент Євроради Мішель

08:00 04.09.2022

Президент Європейської Ради Шарль Мішель обговорив ситуацію на Запорізькій АЕС з головою Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаелем Гроссі.

Про це він написав у Twitter, повідомляє НВ.

«ЄС повністю підтримує роботу та зусилля МАГАТЕ. Їх мужність та професіоналізм у виконанні першої місії на ЗАЕС вражають. Росія поставила світ під загрозу. Забезпечення ядерної безпеки є ключовим: необхідна постійна присутність МАГАТЕ на станції», — написав Мішель.

1 вересня делегація МАГАТЕ з 14 експертів побувала на Запорізькій АЕС у тимчасово захопленому Енергодарі. Фахівці на чолі з Рафаелем Ґроссі провели на території ЗАЕС кілька годин. На станції залишилося кілька представників місії. Гендиректор МАГАТЕ сказав, що делегація встановить постійну присутність на ЗАЕС.

У компанії Енергоатом до цього зауважили, що росіяни докладають максимум зусиль, щоб не дати місії МАГАТЕ можливості ознайомитись із реальною ситуацією на Запорізькій АЕС. Президент України Володимир Зеленський також заявив, що Росія зробила багато цинічних речей, щоб обдурити МАГАТЕ.

Ґроссі заявив, що фізична цілість Запорізької АЕС кілька разів порушувалась, що є неприйнятним.

Найбільшу атомну електростанцію в Європі, Запорізьку АЕС, російські окупанти захопили після боїв в Енергодарі 4 березня. Будівлі ЗАЕС були пошкоджені російським обстрілом у кількох місцях, а працівники станції опинилися в полоні.

Російські війська облаштували вогневі позиції на ЗАЕС та обстрілюють звідти українські міста. В Енергоатомі повідомляли, що військові РФ розмістили в машинному залі першого енергоблоку Запорізької АЕС щонайменше 14 одиниць важкої військової техніки з боєкомплектом, зброєю та вибухівкою. 22 серпня окупанти завезли додаткові БТР та спецвантажівки в ремонтну зону станції. Загалом на території станції дислоковано понад 40 одиниць військової техніки росіян.

Останніми тижнями окупанти неодноразово влаштовували провокації з обстрілами ЗАЕС. В Енергоатомі повідомили, що Росія готується відключити Запорізьку АЕС від енергосистеми України. 25 серпня російські окупанти спровокували перше в історії ЗАЕС тимчасове відключення від енергомережі.
 

Ще на цю тему