Суддя-зрадник дав 5 років колонії викраденому на Херсонщині кримському татарину

17:30 03.09.2022

Підконтрольний Росії Київський районний «суд» Сімферополя 2 вересня засудив до 5 років колонії суворого режиму кримського татарина Айдера Умерова, якого, за даними українських правозахисників, викрали російські військові в окупованій Херсонській області.

Російські ЗМІ з посиланням на пресслужбу ФСБ Росії заявили, що «російським судом засуджено учасника забороненого в Росії батальйону імені Номана Челебіджихана», пише Крим.Реалії.

За даними російської спецслужби, засуджено громадянина України 1991 року народження, який брав участь у «продуктовій блокаді півострова». Російська ФСБ заявила, що затримала чоловіка у квітні 2022 року при «спробі незаконно в'їхати до Криму».

ФСБ РФ не називає ім'я та прізвище засудженого, проте за даними сайту російського суду Сімферополя, на 2 вересня було заплановано оголошення вироку Умерову Айдеру Османовичу, обвинуваченому за ч. 2 ст. 208 КК Росії («Участь у збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, також участь на території іноземної держави у збройному формуванні, не передбаченому законодавством цієї держави, з метою, що суперечить інтересам Російської Федерації»).

Вирок Айдеру Умерову ухвалив колишній український суддя Михайло Білоусов, обвинувачений українською прокуратурою в порушенні законів і звичаїв війни.

У червні цього року організація «Крим SOS» повідомила, що Айдера Умерова викрали російські військові в окупованій Херсонській області.
 

Ще на цю тему