Лідери Вірменії та Азербайджану зустрілися у Брюсселі за посередництва президента Євроради

14:40 01.09.2022

Президент Азербайджану Ільхам Алієв та прем’єр Вірменії Нікол Пашинян провели зустріч у Брюсселі за посередництва президента Європейської ради Шарля Мішеля.

Як пише Європейська правда, про це повідомляє "Ехо Кавказу".

Зустріч лідерів тривала чотири години у закритому форматі. Це вже п’ята зустріч після останньої війни між Азербайджаном та Вірменією. 

У пресслужбі уряду Вірменії повідомили, що обговорювалися питання звільнення полонених та з’ясування долі зниклих безвісти, демаркації кордонів та підтримання прикордонної безпеки, проблеми Нагірного Карабаху. 

У пресслужбі президента Азербайджану обмежилися повідомленням про факт зустрічі.

За інформацією джерел, нібито є домовленість продовжувати перемовини на рівні глав МЗС щодо розробки проєкту мирного договору. 

"Радіо Азатутюн" повідомляє, що зустріч міністрів закордонних справ має відбутися протягом місяця, а комісія щодо делімітації держкордонів зустрінеться у листопаді, також у Брюсселі. На листопад запланована і наступна зустріч Пашиняна та Алієва.

Офіційний Єреван не уточнює, чи обговорювали на зустрічі створення робочої групи для підготовки тексту майбутньої мирної угоди - як анонсував кілька днів тому помічник президента Азербайджану. 

Також точно не відомо, на яких принципах будуть відбуватися переговори - Баку має п’ять своїх принципових позицій, Єреван - шість. Зокрема, не зрозуміло, на який статус Нагірного Карабаху готова погодитися Вірменія - у Єревані зазначають лише, що принциповим питанням є безпека та повага до прав і свобод вірмен у невизнаному Арцаху та визначення його остаточного статусу. 

У Москві при цьому наполягають, що предметні перемовини між Азербайджаном та Вірменією буцімто ведуться саме за посередництва Росії, а не Брюсселя. 

За день до зустрічі Алієва і Пашиняна речниця МЗС РФ Марія Захарова назвала перемовини у Брюсселі "псевдоініціативою європейців, за якою нічого не стоїть" з метою "безсоромно привласнити лаври посередництва".
 

Ще на цю тему