Місія МАГАТЕ в'їхала на не підконтрольну Україні територію 

07:40 01.09.2022

Перебування представників Міжнародної агенції з атомної енергії тривати довше, ніж заявляла російська окупаційна адміністрація.

Попри всі спроби окупантів завадити міжнародній місії МАГАТЕ потрапити в тимчасово окупований Енергодар для подальшої інспекції найбільшої атомної електростації Європи, делегація все ж таки в'їхала на не підконтрольну Україні територію. І хоч російські офіційні представники заявляли, що візит триватиме лише один день, місії готувалася до більш тривалого відрядження, повідомляє ZN.UA з посиланням на Reuters.

Безпосередня перевірка Запорізької АЕС має розпочатися вже сьогодні, 1 вересня. І за словами Рафаеля Гроссі триватиме кілька днів. Вразі, якщо представникам МАГАТЕ вдасться встановити тривалу або постійну присутність на ЗАЕС, то місія буде продовжена. 

"Але ця перша частина триватиме кілька днів. Ми маємо виконати там дуже важливе завдання — оцінити реальну ситуацію, допомогти стабілізувати ситуацію, якщо нам це буде під силу", — заявив Генеральний директор МАГАТЕ.

Головною метою свого візиту Міжнародна агенція вбачає у запобіганні ядерної катастрофи в самому центрі Європи. Тоді як українська влада вбачає у цьому можливість деокупації та демілітаризації цієї території. Проте російська сторона залишати ЗАЕС та Енергодар в цілому поки не планує.

Раніше, очікування від візиту місії МАГАТЕ на ЗАЕС, озвучив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Нагадаємо, делегація Міжнародної агенції з атомної енергії прибула до Києва ще у вівторок. Російськи оккупанти змусили місії МАГАТЕ стояти в черзі на російському блокпості щоб потрапити на контрольовану військами рф територію.
 

Ще на цю тему