В Греції прослуховували телефон одного з лідерів опозиції 

12:40 30.08.2022

За Нікосом Андроулакісом, лідером третьої за чисельністю партії грецького парламенту “PASOK”, велося державне телефонне стеження.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише Reuters.

Зазначається, що операція з прослуховування Андроулакіса грецькими спецслужбами велася минулого року. Цього тижня більшість членів грецького парламенту проголосували за створення спеціальної комісії для розслідування цього.

“Або на це були причини національної безпеки, тобто Анроулакіс був шпигуном, або їх не було, тобто прослуховування - незаконне”, - сказав опозиційний депутат Георг Катроугкалос.

За словами прем’єр-міністра Греції Кіріакоса Мітсотакіса, прослуховування депутата було законним, але “політично неприйнятним”. На тлі скандалу свою посаду втратив глава грецької розвідки.

“Уряд не оприлюднив причини національної безпеки, які виправдали б прослуховування телефону Андроулакіса минулого року”, - зауважує Reuters.

Пропозицію про створення слідчої комісії перед парламентом, який перервав літню відпустку, висунула сама ж партія ПАСОК. Її підтримали 142 грецькі депутати з 300, тоді як для схвалення були потрібні мінімум 120 голосів.

За словами представника ПАСОК Гаріса Кастанідіса, слідча комісія має встановити, чи намагалися спецслужби Греції встановити незаконне стеження за іншими політиками й журналістами, а також хто і чому ухвалював таке рішення.

В липні лідер соціалістичної опозиційної партії ПАСОК Нікос Андрулакіса подав скаргу до вищої прокуратури про спробу прослуховування його мобільного телефону програмним забезпеченням для стеження, нагадує видання.

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що не знав про прослуховування Андрулакіса, але додав, що не підтримує його, навіть якщо воно здійснювалося згідно із законом.

Скандал уже призвів до відставки голови розвідувальної служби Панайотіса Контолеона та генерального секретаря офісу прем’єр-міністра Григоріса Дімітріадіса.
 

Ще на цю тему