WSJ: Місія МАГАТЕ проведе на Запорізькій АЕС чотири дні

08:00 30.08.2022

Інспектори МАГАТЕ прямують на Запорізьку АЕС на тлі страху перед потенційною ядерною катастрофою, яка може виникнути через пожежі і пошкодження ліній електропередач через бої поблизу станції.

29 серпня в міжнародній організації заявили, що команда на чолі з директором Рафаелем Гроссі вже вирушила на АЕС, щоб оцінити пошкодження, перевірити безпечність і захищеність систем, а також оцінити, в яких умовах перебувають працівники станції, - пише ZN.UA з посиланням на Wall Street Journal. 

«Інспекція почне роботу в середу і пробуде на станції до суботи, про що свідчать внутрішні документи уряду України», - пише видання, додаючи, що його журналісти бачили ці документи.

Нові обстріли поблизу ЗАЕС пошкодили будівлю за 100 метрів від реактора. Крім того, були пошкоджені труби водопроводу. В МАГАТЕ кажуть, що їх зараз ремонтують. Хоча реальні масштаби ушкоджень поки не відомі.

Морган Ліббі, який раніше працював на МАГАТЕ, наголосив, що нинішня місія організації на ЗАЕС - найважливіша з 1986 року, коли сталася катастрофа на Чорнобильській АЕС.

«Все інше блідне в порівнянні», - сказав він.

Wall Street Journal зауважує, що зазвичай МАГАТЕ зосереджена на моніторингу країн, які використовують збагачений уран. Але тепер в центрі її уваги Україна. Тому що це перший випадок, коли війна спалахнула на території країни з такою розвиненою ядерною інфраструктурою.
 

Ще на цю тему