«Венеційка» закликала Грузію допрацювати закон про прослуховування, який критикував ЄС

09:30 28.08.2022

Венеційська комісія вважає, що законопроєкт про прослуховування громадян у Грузії був прийнятий поспішно і потребує доопрацювання.

Про це повідомляє Грузия Online.

«У Грузії в прискореному порядку було ухвалено законопроєкт, який змінює процедуру застосування негласних слідчих заходів. Він потребує як оцінки впливу, так і більш детального обґрунтування», – йдеться у висновку правових та конституційних експертів Венеційської комісії.

«Згідно з висновком, механізм контролю за заходами прихованого спостереження в Грузії неадекватний і необхідний всебічний перегляд існуючої системи прихованого спостереження», – йдеться в повідомленні.

7 червня 2022 року парламент Грузії ухвалив законопроєкт про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу. Згодом на зміни наклала вето президент Грузії, адміністрація якої 1 липня попросила терміновий висновок Венеційської комісії.

«Наприкінці наголошується, що свобода комунікації та недоторканність приватного життя є основоположними цінностями у будь-якому ліберальному суспільстві. Тому заходи негласного спостереження мають бути ретельно сформульовані та точно роз'яснені державними органами та судами», – заявили у Раді Європи.

Цей висновок буде представлено Венеційській комісії для затвердження на її найближчому пленарному засіданні 21-22 жовтня 2022 року.

Ще на цю тему