РФ заблокувала ключовий документ ООН щодо ядерної зброї: не сподобалась критика окупації ЗАЕС

09:00 28.08.2022

росія заблокувала підсумковий документ 10-ї Оглядової конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ОК ДНЯЗ), яка проходила у Нью-Йорку з 1 до 26 серпня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Associated Press.

На фінальному засіданні ОК ДНЯЗ заступник директора департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями мзс рф ігор вишневецький заявив, що «консенсусу щодо цього документа, на жаль, немає». Він наполягав, що багато країн, не тільки росія, не згодні з «цілою низкою питань» у 36-сторінковому останньому проєкті.

Підсумковий документ потребував схвалення всіх країн-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Відкриваючи фінальне засідання президент конференції ДНЯЗ Густаво Злаувінен з Аргентини зазначив, що остаточний проєкт є результатом зусиль, спрямованих на подолання розбіжностей у поглядах і очікуваннях сторін щодо прогресивного результату в момент історії, коли «небезпека жахливої ядерної війни постійно зростає». Після виступу вишневецького Злаувінен сказав делегатам: «Я бачу, що на даний момент конференція не в змозі досягти згоди щодо своєї основної роботи».

Після того, як конференція не ухвалила документ, десятки країн взяли слово, щоб висловити свою точку зору. Так, Індонезія, виступаючи від імені Руху неприєднання, до складу якого входять 120 країн, що розвиваються, висловила розчарування провалом, назвавши підсумковий документ «надзвичайно важливим».

Посол Франції Янн Хван зачитав заяву від імені 56 країн і Європейського Союзу, в якій підтверджується непохитна підтримка України та висловлюється жаль з приводу «небезпечної ядерної риторики, дій і провокаційних заяв росії щодо підвищення рівня ядерної готовності». Країни висловили глибоку стурбованість тим, що росія підриває міжнародний мир і цілі ДНЯЗ, «ведучи незаконну агресивну війну проти України».

Натомість заступник голови російської делегації андрій бєлоусов заявив, що конференція стала «політичним заручником» для країн, які «отруюють дискусії» політичною риторикою щодо України та мають намір «звести рахунки з росією, порушуючи питання, які безпосередньо не стосуються договору».

Спеціальний представник США з питань нерозповсюдження ядерної зброї Адам Шейнман зазначив, що в остаточному проєкті росія не згадувалася жодного разу і зауважив, що в ньому занижувалася ситуація на Запорізькій АЕС «і не визнається те, що ми всі знаємо, як правду – що ризик радіаційної катастрофи існує лише через розв’язану росією війну».

«росія є причиною того, що ми сьогодні не маємо консенсусу…Зміни в останню хвилину, яких прагнула рф, мали на меті прикрити очевидний намір росії стерти Україну з карти світу» - наголосив спеціальний представник США з питань нерозповсюдження ядерної зброї Адам Шейнман.

У проєкті підсумкового документа висловлювалося глибоке занепокоєння тим, що «загроза застосування ядерної зброї сьогодні вища, ніж будь-коли з часів розпалу холодної війни та погіршення середовища міжнародної безпеки». Він також мав зобов’язувати учасників договору «докласти всіх зусиль для того, щоб ядерна зброя ніколи більше не застосовувалася».

Ще на цю тему